Održana 92. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /arhiva/wp-content/uploads/2018/04/VRH.jpg
U Banskim dvorima održana je 92. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je usvojen Prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018. te Prijedlog odluke o dopuni Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama. Predstavljajući Akcijski plan provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u RH, ministar Pavić, istaknuo je da je on izrađen temeljem glavnih izazova, prioriteta i ciljeva Strategije te predstavlja korak u implementaciji cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja u obrazovne sustave na svim razinama obrazovanja, kao i u sustave zapošljavanja i socijalnog uključivanja. „Akcijskih plan obuhvaća plan izrade obrazovnih programa za savjetnike za profesionalno usmjeravanje te predviđa osnivanje karijernih centara za pomoć u razvoju karijere, a za njegovu provedbu predviđeno je oko 15 milijuna kuna“, rekao je. Strateški ciljevi Akcijskog plana su:
  • uspostavljanje sustava cjeloživotnog profesionalnog - u okviru kojega će se razviti web sučelje
  • poticanje CPU prema potrebama tržišta rada i gospodarstva – u razvoju CPU uključit će se socijalni partneri kako bi se utvrdili stvarne potrebe gospodarstva, te temeljem toga usmjeravali mlade u tom smjeru.
  • osiguravanje kvalitete usluga CPU – kroz razvoj karijere savjetnika za profesionalno usmjeravanje
  • jačanje svijesti o potrebi za CPU i razvoju vještina upravljanja karijerom
Dopunom Odluke o zabrani novog zapošljavanja u javnim službama, pojasnio je ministar, omogućuje se provedba pripravništva u sektoru zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture. „Time ne planiramo gomilati novu administraciju već omogućiti stjecanje prvog radnog iskustva u reguliranim djelatnostima u kojima se ne može započeti sa samostalnim radom bez licence ili stručnog ispita. Ove godine planirano je obuhvatiti oko 3.000 osoba“, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava i nadodao da su sredstva za to većinom osigurana iz EU fondova. Govoreći o mjerama aktivne politike zapošljavanja istaknuo je da one doprinose pozitivnim trendovima na tržištu rada naglasivši da je Hrvatska u 2017. zabilježila treći najveći rast zaposlenosti u EU od 3,8%, odnosno da je u zadnjem kvartalu te godine imala oko 60.000 zaposlenih više u odnosu na godinu prije. Uz to, smanjen je i broj nezaposlenih koji danas iznosi oko 166.000, a plan je do ljeta smanjiti na 150.000 nezaposlenih. „Položaj mladih na tržištu rada u Hrvatskoj bilježi značajan napredak, što je i pozdravljeno na sastanku Vijeća ministara u Bugarskoj. Stopa nezaposlenosti mladih je prepolovljena te je sada ispod 20%“, naglasio je ministar Pavić. Cilj mjera aktivne politike zapošljavanje je potaknuti trajno zapošljavanje u privatnom sektoru, i postupno smanjivati stručno osposobljavanje za rad koji je opao za 40%, naveo je ministar. „Potpore za zapošljavanje koje idu u privatni sektor značajno rastu, imamo više nego duplo zahtjeva za samozapošljavanje“, zaključio je.      

Stranica