Održana 72. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/2021/Fotografije/Sjednice Vlade RH/VRH_3015.png
U četvrtak, 19. kolovoza 2021. održana je 72. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na sjednici je između ostaloga usvojen Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, prihvaćen je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, za razdoblje od 2022. do 2027. godine kao i Pokroviteljstvo nad obilježavanjem 75. obljetnice djelovanja Matice umirovljenika Hrvatske.
 
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći

„Navedenim zakonskim prijedlogom djelujemo u smjeru koji je temeljni program rada Vlade RH, a to je porast plaća i snažna socijalna sigurnost,“ naglasio je ministar Josip Aladrović.

Istaknuo je kako je institut minimalne plaće prvenstveno socijalno zaštitni instrument ukupne socijalne i ekonomske politike u državi. Podsjetio je kako je važeći Zakon o minimalnoj plaći stupio na snagu 1. siječnja 2019., a kojim se definira minimalna plaća kao najniži iznos bruto plaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu.

Iz iznosa minimalne plaće izuzeta su povećanja plaće po osnovi prekovremenog rada i noćnog rada, rada nedjeljom i blagdanom, odnosno drugim danom za koji je Zakonom određeno da se ne radi.

Prijedlozi izmjena i dopuna Zakona radi unaprjeđenja sustava minimalne plaće idu u smjeru da se proširi definicija minimalne plaće i na onu koja je kao takva ugovorena kolektivnim ugovorom čija je primjena proširena odlukom ministra nadležnog za rad, zatim uvođenja obveznog ugovaranja minimalne plaće u bruto iznosu, zabrana odricanja od prava na isplatu minimalne plaće, izuzimanje iz iznosa minimalne plaće povećanja plaće zbog otežanih uvjeta rada te mogućnost ugovaranje minimalne plaće za mjesečni fond plaće.

Prijedlog ovakvog uređenja rezultat je dogovora sa socijalnim partnerima kako bi se dodatno potaknulo kolektivno pregovaranje i prepustilo se sindikatima i poslodavcima da o ovom važnom pitanju vode pregovore.
 
Prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, za razdoblje od 2022. do 2027. godine

Ministar Aladrović istaknuo je kako je Nacionalni plan prvi nacionalni dokument usmjeren zaštiti žrtava seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja u Republici Hrvatskoj.

Naglasio je kako donošenjem Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja Vlada Republike Hrvatske pokazuje namjeru osigurati potrebnu zaštitu žrtvama seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Cilj Nacionalnog plana je unapređenje sveobuhvatne politike zaštite žrtava te postizanje pune ravnopravnosti spolova, kroz ključna područja intervencije: razvoj prevencije; obrazovanje stručnjaka koji rade sa žrtvama; zaštita i podrška žrtvama seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja; razvoj javnih politika i izmjene zakonodavstva; rad s počiniteljima seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Donošenjem predmetne Odluke Vlade RH, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, može započeti postupak izrade Nacionalnog plana.
 
Na sjednici Vlade prihvaćeno je i pokroviteljstvo nad obilježavanjem 75. obljetnice djelovanja Matice umirovljenika Hrvatske.

Foto: Hina

Pisane vijesti