Ministar Josip Aladrović u posjeti Dječjem domu Maestral Split

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/9596b32d-f7b9-4887-bb5f-93217573a166.jpg
U petak, 20. kolovoza 2021. ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa posjetili su Dječji dom Maestral Split.

Dječji dom Maestral Split ustanova je koja pruža socijalne usluge djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, trudnicama ili roditelju s djetetom do godine dana života, primarnim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima te djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi.

Ravnateljica Doma Jelena Burazin istaknula je kako ustanova trenutno provodi dva projekta sufinancirana sredstvima europskih fondova.

Projekt Kuća prijatelj djece, mladih i obitelji ukupne vrijednosti više od 5,3 milijuna kuna financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj odnosi se na unaprjeđenje socijalne infrastrukture u smislu rekonstrukcije, preuređenja i opremanja sa svrhom provođenja procesa deinstitucionalizacije, procesa prevencije institucionalizacije te razvoja mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici.

Projekt Pružimo ruku podrške djeci, mladima i obiteljima ukupne vrijednosti više od 5,2 milijuna kuna financiranih iz Europskog socijalnog fonda omogućit će se razvoj novih i poboljšanje postojećih izvaninstitucijskih usluga za 48 djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi te 60 bioloških, udomiteljskih i posvojiteljskih obitelji na području Splitsko-dalmatinske županije kao i osnaživanje  40 stručnih radnika za provođenje usluga. Provodit će se aktivnosti razvoja i širenja izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu, mlade i obitelji poput usluge organiziranog stanovanja, usluge savjetovanja i pomaganja, poludnevnog boravka te aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka za pružanje izvaninstitucijskih usluga.

Dom broji 253 korisnika i 82 zaposlene osobe, a pruža privremeni smještaj, poludnevni boravak, cjelodnevni boravak, organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku, organizirano stanovanje uz povremenu podršku, savjetovanje i pomaganje primarnih ili udomiteljskih obitelji, savjetovanje i pomaganje djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi i djeci smještenoj u udomiteljskim obiteljima i savjetovanje i pomaganje posvojiteljskim obiteljima.
 

Pisane vijesti