Održana 276. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/2022/Sjednica VRH/HN20221201813302.JPG
Na 276. sjednici Vlade republike Hrvatske, održanoj u četvrtak, 4. siječnja 2024. prihvaćeni su, između ostaloga, Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske kao i Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske.
 
TKU-om i KU-om je prilikom slapanja 2022. godine ugovoreno da, ako tijekom važenja istih stupi na snagu novi posebni propis o plaćama u državnoj odnosno javnim službama, ugovorne strane će, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu novog propisa o plaćama, započeti s pregovorima o izmjenama i dopunama zbog usklađivanja s novim posebnim propisom.

Tijekom važenja TKU-a pokrenut je postupak novog utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivne pregovore, a u kojem je utvrđena reprezentativnost novog sindikata, stoga se sukladno odredbama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata može kolektivno pregovarati samo o sklapanju novog kolektivnog ugovora.

Usklađivanje KU-a s novim Zakonom o plaćama može se provesti kroz izmjene i dopune KU-a

Novi kolektivni ugovori moraju biti usklađen do prve isplate plaće prema novom propisu, a koja bi se trebala isplatiti u travnju za mjesec ožujak 2024.  

Foto: Hina

Pisane vijesti