Održana 260. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Slika /slike/2023/Untitled design (7).png
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je 260. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Sjednici je, uz ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer Plenković, na sjednici kojom je rezimirana 2023. godina, zahvalio je socijalnim partnerima na suradnji, dijalogu i razumijevanju.

Naglasio je kako Hrvatska ima nikad veću stopu zaposlenosti (71 %) te nikad manju stopu nezaposlenosti (5 %), kao i da je Vlada RH u mjere zapošljavanja uložila preko milijardu eura, kojima je na tržište rada uključeno više od 235 tisuća osoba. Uz to je naveo i kako prosječna plaća iznosi 1.156 eura, što je porast od 54 %. Istaknuo je kako je na dan 30. studenog bilo 327 tisuća osiguranika sa sklopljenim ugovorom na određeno vrijeme, a 1,33 milijuna na neodređeno vrijeme.

Premijer se dotaknuo i mirovinskog sustava, kao i povećanja plaća, a čestitao je Krešimiru Severu što će predsjedati GSV-om u 2024. godini.

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća ministar Marin Piletić je istaknuo kako će u novoj godini, osim većih plaća za državne službenike i namještenike, novost biti i portal porezne konkurentnosti na kojem će se moći uspoređivati stope poreza na dohodak u gradovima i općinama.


Izvor: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti