Održana 2. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/WhatsApp Image 2021-01-20 at 15.06.51.jpeg
Danas je održana 2. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe putem videokonferencije, na kojoj je između ostaloga državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa izvijestila Nacionalno vijeće o aktivnostima vezanim za skrb o starijim osobama na područjima zahvaćenih potresom.
 
Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa izvijestila je Nacionalno vijeće o aktivnostima vezanim za skrb o starijim osobama na područjima zahvaćenih potresom. Naime, četiri pružatelja usluge smještaja za starije osobe morali su evakuirati svoje korisnike. Dio evakuiranih korisnika premješteno je u druge domove socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj, a dio u Lječilište Topusko. Također, državna tajnica Pletikosa izvijestila je članove Nacionalnog vijeća o osnovanim mobilnim timovima centara za socijalnu skrb koji obilaze sve korisnike, pružaju psihosocijalnu pomoć i procjenjuju potrebe. Vezano uz pružatelje usluge pomoć u kući istaknula je da isti i dalje pružaju usluge ili pomažu na terenu građanima. Kao važnu informaciju državna tajnica je iznijela da je se svim stradalima u potresu odobrava jednokratna naknada.
 
Vezano za plan skrbi za starije osobe, državna tajnica obavijestila je Nacionalno  vijeće kako se planira djelovati na normativnoj, strateškoj i provedbenoj razini kako bi se unaprijedila skrb za starije osobe pri čemu je iznijela novine u pogledu skrbi za starije osobe koje se planiraju propisati novim Zakonom o socijalnoj skrbi.
 
Zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja izvijestio je Nacionalno vijeće o isplati mirovina u Sisačko-moslavačkoj županiji, pristiglim zahtjevima za nacionalnu naknadu za starije osobe te predstavio nove e-Usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje, između ostaloga, budućim korisnicima i umirovljenicima omogućuju predaju zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja putem sustava e-Građani.
 
Na sjednici Nacionalnog vijeća sudjelovali su državna tajnica Majda Burić, državna tajnica Marija Pletikosa, pomoćnica ministra Melita Čičak, predsjednica Nacionalnog vijeća i Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna,  predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
 

Pisane vijesti