Održana 166. sjednica Vlade

Slika /slike/srpanj/Sjednica-2.jpg

Vlada Republike Hrvatske na danas održanoj 166. sjednici dala je mišljenje Hrvatskom saboru na Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2018.

Govoreći o izvještaju ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić naveo je da je u Hrvatskoj na dan 31. prosinca bilo evidentirano 1.236.258, a da je broj osiguranika bio i 1.506.912 dok su ukupni prihodi zavoda bili više od 41 milijardu kuna, a rashodi oko 17 milijuna kuna manje.

Ministar je kazao i da je prosječna mirovina u Hrvatskoj, bez međunarodnih ugovora, krajem prošle godine iznosila 2688 kn te da je iznosila gotovo 43% u udjelu prosječne plaće, napomenuvši pri tom da je Vlada svjesna da su mirovine u Hrvatskoj male, ali i da je njihovo opterećenje za državni proračun gotovo 40 milijardi kuna. Podsjetio je da su minimalne mirovine ove godine porasle za 3,13%, da su indeksacijom mirovne porasle za 3,67% te da se u tom segmentu očekuje rast i ove godine.

Uz to, istaknuo je da je Zavod za mirovinsko osiguranje isplaćivao doplatke za djecu, da je poboljšao procese, da je broj riješenih zahtjeva porastao za 13%, a da je trajanje postupaka skraćeno za 14%.

„Uz značajnije iskorake u povećanju povlačenja sredstva iz Europskog socijalnog fonda, Zavod je ove godine preuzeo i obvezu osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva i provedbu cjelovite mirovinske reforme te su time mnogi procesi unutar Zavoda isto tako unaprjeđeni. Slijedom svega navedenog predlažemo Vladi da usvoji izvještaj i uputi ga u Sabor“, zaključio je ministar.



Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade | Rad i mirovine