Ministar Pavić na EPSCO Vijeću u Bruxellesu

Slika /slike/srpanj/EPSCOVijece.jpg

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja (EPSCO Vijeće), prvom u okviru finskog predsjedanja EU Vijećem.

Ministri nadležni za rad i socijalna pitanja EU članica razgovarali su o dugoročnoj strateškoj viziji za klimatski neutralno gospodarstvo „Čist planet za sve“ kroz aspekte zapošljavanja, koju je u studenome prošle godine izdala Komisija, o Europskom semestru i ekonomiji blagostanja.

Ministar Pavić naglasio je važnost podizanja svijest svih dionika da je tranzicija prema ekološki prihvatljivom gospodarstvu neizbježna te da ona stvara nove mogućnosti budući da zelena industrija bilježi rast radnih mjesta.

Kao primjer inovativne, ekološki osviještene, industrije ministar Pavić naveo je tvrtku Rimac Automobili koja proizvodi najbrže električne automobile na svijetu te za to koristi i mjere poticanja zapošljavanja.

Za razvoj klimatski neutralnog gospodarstva ministar je ocijenio nužnost razvoja dinamičnijeg i interdisciplinarnog pristupa razvoju politika zapošljavanja kako bi se pravodobno predvidjele buduće potrebe za radnom snagom u novim industrijskim granama. Napomenuo je da je u tom kontekstu bitno staviti poseban naglasak na razvoj vještina kroz upskilling i reskilling što će ujedno biti jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EPSCO Vijećem kao i tema konferencije koja će se u sklopu predsjedanja održati iduće godine u svibnju u Splitu.

Govoreći o Europskom semestru ministar Pavić kazao je da je Hrvatska bilježi pozitivna makroekonomska kretanja te da je provedba mirovinske reforme pridonijela izlasku iz procedure makroekonomskih ravnoteža.

Ministar Pavić govorio je i o provedbi brojnih projekata iz Europskog socijalnog fonda koji se provode u Republici Hrvatskoj.  Izdvojio je program zapošljavanja žena „Zaželi“ koji predstavlja sukus Europskog socijalnog fonda jer obuhvaća područje zapošljavanja, socijalne uključenosti i obrazovanja. Europski socijalni fond potiče i razvoj inovativnih industrija  pa smo tako osigurali 17.000 STEM stipendija do 2023. godine, a namjeravamo osigurati i oko 14 milijuna eura za udruge, znanstvene institucije i škole koji će raditi na projektima popularizacije znanosti.

Tijekom Vijeća ministar Pavić susreo se s Valdisom Dombrovskisom, potpredsjednikom Komisije nadležnim za euro i socijalni dijalog te za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

Na marginama EPSCO Vijeća ministar Pavić sastao se s Markom Pearsonom, zamjenikom direktora Uprave za zapošljavanje, rad i socijalnu politiku OECD-a kojemu je predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja EPSCO Vijećem iduće godine te razgovarao o mogućnostima suradnje.

 



Pisane vijesti