Održana 154. sjednica Vlade

Slika /arhiva/wp-content/uploads/2019/04/DSC_55261.jpg
Vlada Republike Hrvatske na 154. sjednici usvojila je Prijedlog plana implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2019. do 2020. godine i Izvješće o provedbi Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2018. do 2020. godine, za 2018. godinu iz nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Ministar Pavić, predstavljajući Prijedlog implementacije Garancije za mlade, kazao je da je to instrument koji je Hrvatska itekako iskoristila, da je na raspolaganju u periodu od 2014. do 2020. dvije milijarde kuna kojima su se većinom financirale mjere aktivne politike zapošljavanja koje je Vlada revidirala.

Napomenuo je da je predsjednik Vlade na Socijalnom summitu u Göteborgu Garanciju za mlade istaknuo kao jednu od glavnih instrumenata kojim je Hrvatska smanjila stopu nezaposlenosti mladih s gotovo 50% na 2%. „Prošle dvije godine uloženo je preko milijardu i 200 milijuna kuna, a u planu za 2019.-2020. imamo dodatnih 4 milijuna kuna koje se većinom troše na mjere aktivne politike zapošljavanja“, rekao je ministar.

Posebno je izdvojio dvije mjere koje su bitne za mlade, jedna je potpora za samozapošljavanja koja je utrostručena, a koja omogućuje otvaranje vlastite tvrtke, a druga je mjera pripravništvo kojom se poslodavcima sufinancira polovica visine plaće, bez gornjeg ograničenja za zapošljavanje mlade osobe.

Podnoseći Izvješće o provedbi Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja za 2018.g., ministar je naglasio da je u prve dvije godine mandata Vlada osigurala 4,5 milijarde kuna za programe zapošljavanja te da su ta sredstva toliko značajna zbog boljeg korištenja europskih fondova. „Ove godine imamo dvije milijarde kuna za provedbu programa zapošljavanja, od toga milijardu i pol kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja“, naveo je ministar i pojasnio da se izvješće odnosi na prošlu godinu u kojoj je milijardu i pol kuna bilo na raspolaganju za provedbu mjere aktivne politike zapošljavanja koje je koristilo 58 tisuća korisnika.

Ministar Pavić istaknuo je da su mjere aktivne politike zapošljavanja i specijalni programi doveli do toga da već pet mjeseci Hrvatska bilježi stopu nezaposlenosti manju od eurozone 7,5%, ali i da imamo oko 96 tisuća zaposlenih više nego prije tri godine. Govoreći o fiskalnoj olakšici za zapošljavanje mladih na neodređeno vrijeme, ministar je rekao da se u izvješću apostrofira da je tu olakšicu 2015. koristilo 33 tisuće korisnika, a 2018. 101 tisuća korisnika, što ukazuje na pozitivan kod poslodavaca koji mlade na prvi posao uzimaju na određeno, ali ih vrlo brzo, unutar godine dana, na neodređeno.

„Politika Vlade dovela je do toga da imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti i ubrzanje gospodarskog ciklusa i povećanje zaposlenosti koja je u trećem kvartalu prošle godine iznosila 66%“, zaključio je ministar.

Foto: Vlada RH

Pisane vijesti