Održana 143. sjednica Vlade – usvojena odluka kojom se rješava problem radnika koji su u vrijeme stečaja tvrtke bili na bolovanju ili rodiljnom i roditeljskom dopustu

Slika /arhiva/wp-content/uploads/2019/02/DSC_3650.jpg
U Banskim dvorima danas je održana 143. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o obustavi, nepokretanju postupaka naknade štete i o otpisu tražbina na ime naknade štete po osnovi nepripadno ostvarenih prava na rodiljne i roditeljske potpore te o podmirenju naknade štete iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Obrazlažući prijedlog odluke ministar Pavić kazao je da se ovom odlukom rješava status radnika koji su za vrijeme stečaja tvrtke bili na bolovanju ili roditeljskom dopustu, napomenuvši kako je riječ o Vladinoj inicijativi.

Ministar Pavić pojasnio je da stečajem tvrtke radnicima Algoritma koji su bili na bolovanju ili rodiljnom i roditeljskom dopustu, nije otkazan ugovor o radu slijedom čega nisu mogli ostvariti prava poput prijave na Hrvatski zavod za zapošljavanje, ostvariti pravo na minimalnu plaću putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT) te su im potpore koje su primali bile preplaćene.

„Različiti sustavi krenuli su radnike ovršavati, zbog troškova zdravstvenog osiguranja kojeg nisu imali ili zbog preplaćenih porodiljnih naknada. Otprilike je dvjestotinjak ljudi u sličnoj situaciji.

Ovom odlukom omogućavamo našim sustavima da ne rade ovrhe odnosno da ne pokreću postupke naknade štete“, rekao je ministar.

Govoreći o mehanizmima sprječavanja sličnih situacija u buduće, ministar Pavić istaknuo je da je potpisan protokol između Ministarstva pravosuđa, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o razmjeni informacija osiguranicima te je poslana okružnica Trgovačkim sudovima postupanju u sličnim postupcima otvaranja i zatvaranja stečaja.    

Pisane vijesti