Održana 14. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika

Slika /slike/2023/Vijesti/nvrsp 052023.jpg
U utorak, 2. svibnja 2023. godine održana je 14. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, kojom je predsjedao ministar Marin Piletić. 

Članovima Vijeća, između ostaloga, predstavljene su inovativne socijalne usluge. 

Članovima Vijeća istaknuta je važnost razvoja i širenja inovativnih socijalnih usluga za sve ranjive skupine – djecu i mlade u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu i mlade s problemima u ponašanju, djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, žrtve nasilja u obitelji, žrtve trgovanja ljudima, beskućnike, osobe s problemima ovisnosti, starije osobe i članove obitelji ranjivih skupina.

Istaknuti su i primjeri inovativnih socijalnih usluga za koje su kroz projekte i programe osigurana sredstava iz različitih izvora, a odnose se na usluge odmor od skrbi, njegovatelj za starije, peer porška, time-out programi, program Zaželi, kao i osobna asistencija. Također, istaknuto je kako je u tijeku podnošenje prijava za Poziv „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.

Nadalje, članovima Vijeća prikazano je postupanje Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbi u sustavu socijalne skrbi koje je Zakonom o socijalnoj skrbi iz 2022. godine uvedeno kao institut građanskog nadzora nad radom osoba u sustavu, a Hrvatski sabor imenovao članove Povjerenstva koje je započelo s radom 1. veljače 2023.

Ministar Marin Piletić podsjetio je članove Vijeća kako je Hrvatski sabor jednoglasno proglasio 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva te da je na stranicama Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavljen Javni poziv za prikupljanje inicijativa za dodjelu nagrade udomiteljima u 2023. godini.

Istaknuo je također kako se u sklopu kampanje #empatijasada i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, 13. svibnja 2023. planira održavanje javnog događanja i radionice oslikavanja zidnih murala za djecu i mlade pod nazivom „ART ŠPICA s Lunarom“. Cilj radionice je prevencija nasilničkog ponašanja, senzibilizacija opće javnosti na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Na javnom događanju bit će predstavljeni i likovni radovi (na temu nenasilja) djece iz Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac.
 

Pisane vijesti