Održan neformalni sastanak ministara EU za zapošljavanje i socijalna pitanja (EPSCO) u Stockholmu

  • Slika /slike/2023/Vijesti/230504_JF_Epsco__OFR0795_1.jpg
  • Slika
U Stockholmu se, u okviru Švedskog predsjedanja Vijećem EU, od 3. do 4. svibnja 2023., održao neformalni sastanak ministara EU za zapošljavanje i socijalna pitanja (EPSCO).

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica i povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit. Uz ministre EU, sastanku su nazočili i predstavnici socijalnih partnera EU, civilnog društva, zemalja EFTA-e, kao i Međunarodne organizacije rada te zaklade Eurofound.

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodila je državna tajnica Margareta Mađerić. Na sastanku se raspravljalo o tome kako spriječiti neusklađenost između vještina i potreba tržišta rada te kako pridonijeti adekvatnoj i održivoj socijalnoj zaštiti i uslugama socijalne skrbi u svjetlu demografske tranzicije.

Državna tajnica Mađerić je u okviru svog izlaganja istaknula kako se Republika Hrvatska, kao i mnoge druge države članice, suočava se s nedostatkom radne snage s odgovarajućim vještinama. Stoga je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u cilju povećanja broja odraslih građana u cjeloživotnom obrazovanju u Hrvatskoj te jačanja kompetencija zaposlenika izradilo novi model financiranja obrazovanja odraslih kroz implementaciju sustava vaučera u okviru Nacionalnog plana otpornosti i oporavka.

Ključni cilj je aktivirati osobe niskog stupnja obrazovanja, dugotrajno nezaposlene i mlade u NEET statusu te osigurati njihov prijelaz u zaposlenje. Također, naglasila je kako svi građani moraju biti spremni za svijet rada koji se brzo mijenja, ali im je potrebno osigurati dostojanstvene plaće, sigurnost i zdravlje na radnom mjestu te fleksibilnost kako bi uskladili posao i privatni život.

Vezano za utjecaj demografskih promjena na sustave socijalne zaštite država tajnica je istaknula kako Republika Hrvatska provodi niz mjera kojima potiče dulji ostanak u svijetu rada, između ostalog, omogućavanjem rada do polovice radnog vremena uz zadržavanje prava na isplatu mirovine. Naglasila je i važnost kontinuiranog ulaganja u sustave dugotrajne skrbi i omogućavanje njihove dostupnosti svima onima koji takve usluge trebaju.

Foto:​ Swedish Presidency of the Council of the EU/Johannes Frandsen
 
 

Pisane vijesti