Održana 121. sjednica Vlade RH

Slika /slike/2021/Fotografije/Sjednice Vlade RH/HN20211028250107.JPG
Na 121. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u petak, 27. svibnja 2022., između ostaloga, prihvaćen je Prijedlog o davanju suglasnosti za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza V“.

Provedba i pružanje podrške učenicima s teškoćama u okviru V. faze planirano je u trajanju od 12 mjeseci u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna.

„Kroz petu fazu Poziva osigurat će se prijelazni period do usvajanja novog programa Europski socijalni fond plus.  Trenutno je u tijeku intenzivan proces pripreme programa za novo financijsko razdoblje koji će se financirati kroz spomenuti fond kao i pregovora s Europskom komisijom u okviru kojeg je planiran nastavak financiranja projekata osiguravanja pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama“, istaknuo je ministar Marin Piletić.

Ministar Piletić istaknuo je kako s obzirom na to da do kraja kolovoza 2022. završava provedba 52 projekta u sklopu kojih je osigurana podrška za više od četiri tisuće učenika s teškoćama u razvoju u jednoj školskoj godini, planira se početak provedbe ugovora iz V. faze u rujnu ove godine za narednu školsku godinu.

Do sada je kroz Europski socijalni fond u četiri faze otvorenog Poziva ugovoreno 192 projekta u vrijednosti više od 657,2 milijuna kuna.

Provođenjem projekata u okviru Poziva pruža se potpora uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Također, Pozivom je omogućen pristup redovnom sustavu obrazovanja svakom učeniku s teškoćama u razvoju prema njegovim sposobnostima, mogućnostima, interesima i potrebama kroz individualan pristup svakom učeniku.

Kroz provođenje projekata osiguravaju se jednake mogućnosti u pristupu obrazovanju te se aktivno uključuje učenike s teškoćama u razvoju u sve nastavne aktivnosti zajedno s ostalim vršnjacima.

Na sjednici je prihvaćen i Prijedlog odluke o isplati materijalnih i nematerijalnih prava za zaposlenike u djelatnosti socijalne skrbi.

Foto: Hina

Pisane vijesti