Održana 10. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Slika /slike/2023/NVU/700x500.png
U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u petak, 27. siječnja 2023. održana je 10. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Državni tajnik Ivan Vidiš, kao novoizabrani član Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, u uvodnom obraćanju istaknuo je pozitivne pomake koji su rezultat rada Nacionalnog vijeća.

Na sjednici su predstavljene komunikacijske aktivnosti za provedbu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju (HZMO) od 1. siječnja 2023. te su članovi informirani o isplati jednokratnih novčanih primanja umirovljenicima u 2021. i 2022. godini kao i isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima prava iz sustava socijalne skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Članovima vijeća predstavljene su dodatne usluge za građane starije dobi u sklopu integriranog pristupa u zaštiti starijih osoba iz perspektive sustava zdravstva i socijalne skrbi, kao i aktivnosti provedene u sklopu projekta „Aktivni u mirovini“.
Predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske pohvalili su provedene aktivnosti, kao i napore koje ulaže Vlada Republike Hrvatske u kriznim vremenima. Ujedno su iznijeli svoje prijedloge vezane za poboljšanje materijalnih i socijalnih prava te položaja umirovljenika. Izrazili su spremnost na suradnju sa svim uključenim resorima.

Na sjednici su sudjelovali državna tajnica Marija Pletikosa, državni tajnik Ivan Vidiš, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak, predsjednica Nacionalnog vijeća Višnja Fortuna, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pisane vijesti

Dokumenti