U Osijeku održani Dani poslova u turizmu i Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema

  • Slika /slike/2023/Dani poslova u turizmu Osijek/ffcf956b-a6ec-40e2-9e23-2f3cf5663966.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u dvorani Gradski vrt u Osijeku otvorio je Dane poslova u turizmu te sudjelovao na Regionalnoj konferenciji tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema.
Ove godine potrebu za zapošljavanjem više od devet tisuća sezonskih radnika u Osijeku je iskazalo gotovo 60 poslodavaca.

„U ovu turističku sezonu ulazimo s očekivanjima dodatnog rasta u kontekstu ulaska Hrvatske u europodručje i shengenski prostor, jer dosadašnji podaci nam govore da je 60 posto ostvarenih noćenja upravo gostiju iz država europodručja i dvije trećine gostiju iz država shengenskog prostora. Dani poslova u turizmu jedinstvena su prilika za izravan susret poslodavaca koji nude otvorene pozicije i ljudi zainteresiranih za razvoj karijere u turizmu“, naglasio je ministar Marin Piletić.
Istaknuo je kako je turizam snažan generator novih radnih mjesta te kako zaposlenost u toj djelatnosti iznadprosječno raste.

„Puno se ulaže u podizanje kvalitete i izgradnju turističkih kapaciteta i infrastrukture, no mislim da je svima jasno da konkurentnost našeg turizma u velikoj mjeri ovisi o ljudima i kvaliteti njihovog rada. Zato se, uz ulaganja u kapacitete treba posvetiti i ulaganju u ljude“, zaključio je Piletić.

Kao jednu od najznačajnijih mjera za osiguravanje kvalitetne radne snage u turizmu istaknuo je mjeru Stalni sezonac koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a u koju je u posljednjih šest godina uloženu 50 milijuna eura.
Također, istaknuo je kako je izmjenama Zakona o radu od početka ove godine omogućena fleksibilnost pri sklapanju ugovora o radu za stalne sezonske poslove, uključujući mogućnost njegovog sklapanja na određeno i na neodređeno vrijeme što će donijeti sigurnost i stabilnost samom turističkom sektoru.

„Smatramo to itekako korisnim i za poslodavce i radnike u turizmu“, naglasio je ministar Piletić.

Na otvorenju manifestacije sudjelovali su državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik grada Osijeka Ivan Radić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. 
 
U Osijeku je održana i Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema na kojoj su predstavljene nove prilike u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), kao i mjere aktivne politike zapošljavanja te održana panel rasprava na temu perspektive novih politika na tržištu rada.

Tom prilikom ministar Piletić istaknuo je kako u posljednjih šest godina Republika Hrvatska bilježi snažan rast zaposlenosti i gotovo 60 posto manje dugotrajno nezaposlenih te kako je pred Hrvatskom razdoblje modernog tržišta rada koje će pružiti mnoge mogućnosti koje će podrazumijevati rastuću potražnju za kvalificiranom radnom snagom, kao i ulaganje u cjeloživotno obrazovanje.

Pisane vijesti