Održana 10. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika

Slika /slike/2022/NVRSP/DSC_8232.JPG
U srijedu, 21. prosinca 2022. održana je 10. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, kojom je predsjedao ministar Marin Piletić.

Na sjednici se razgovaralo o Planu rada Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika za 2023. godinu za što su članovi Vijeća iznijeli prijedloge i smjernice.

Predstavljen je Prijedlog nacionalnog akcijskog plana za provedbu Preporuka Vijeća EU o uspostavi Europskog jamstva za djecu.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad i nacionalna koordinatorica Jamstva za djecu u Republici Hrvatskoj, Tatjana Katkić Stanić održala je prezentaciju „Djeca u fokusu - Nacionalni akcijski plan za provedbu Preporuke Vijeća EU o uspostavi Europskog jamstva za djecu“.

Istaknula je kako je cilj dokumenta spriječiti i prevenirati socijalnu isključenost djece, jačanjem pristupa ključnim uslugama odgoja i obrazovanja, zdravstva, stanovanja i socijalne skrbi, čime se u konačnici pridonosi zaštiti prava djece.

Što se tiče upravljanja Jamstvom za djecu na razini država članica, navela je važnost identificiranja djece u potrebi i prepreka s kojima se susreću kod pristupa uslugama kao i važnost uključivanja svih relevantnih dionika na svim razinama upravljanja - u nacrt, implementaciju, praćenje i evaluaciju Nacionalnog akcijskog plana. Osvrnula se i na trenutno stanje, ključne izazove i nedostatke u odnosu na Jamstvo za djecu. 

U nastavku izlaganja, predstavljeno je partnerstvo Europske komisije i UNICEFA-a kroz 24-mjesečne pilot projekte koji testiraju inovativne pristupe u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Italiji s ciljem podupiranja razvoja nacionalnih akcijskih planova u navedene četiri države članice, ali i u Njemačkoj, Litvi i Španjolskoj. Prikazan je pilot projekt Child Garantee u Republici Hrvatskoj te njegovi ciljevi, aktivnosti i rezultati.

Zaključno su predstavljeni ključni izazovi u okviru Prijedloga nacionalnog akcijskog plana za provedbu Preporuka Vijeća EU o uspostavi Europskog jamstva za djecu kao i planirane mjere i aktivnosti u okviru istoga.

Uslijedila je konstruktivna rasprava u kojoj su članovi Vijeća dali svoje osvrte i prijedloge na održano izlaganje te iskazali zadovoljstvo predstavljenim dokumentom kao i volju i interes za sudjelovanje u daljnjem procesu kreiranja istoga.
 

Pisane vijesti