Ministar Marin Piletić u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

  • Slika /slike/2022/radni posjet KKZ/544e54c5-4f55-4a09-afd6-0936d74c7c7d.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar Marin Piletić u ponedjeljak, 20. prosinca 2022., u radnom posjetu Koprivničko-Križevačkoj županiji u sklopu Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem dodijelio je 72 ugovora vrijednih više od 65 milijuna kuna za nastavak Programa "Zaželi" koji će zaposliti više od tisuću žena koje će skrbiti za više od osam tisuća starijih i nemoćnih sugrađana.

Nakon Savjeta, ministar Piletić kao izaslanik predsjednika Vlade otvorio je Kuću pomoći „Mali princ“, projekt vrijedan 14 milijuna kuna koji se provodi u partnerstvu Grada Đurđevca i Centra za socijalnu skrb Đurđevac, a kojim će se pružati poludnevni boravak, kao i popodnevne aktivnosti za odrasle osobe i djecu s teškoćama školske dobi.

Ministar Piletić obišao je i gradilišta Centra za osobe s invaliditetom kao i novoizgrađenog objekta Centra za socijalnu skrb Đurđevac.

Centar za osobe s invaliditetom u Đurđevcu, projekt je vrijedan oko 30 milijuna kuna koji će omogućiti pružanje usluge organiziranog stanovanja. Tako će oko 30 osoba dobiti novi dom te će im se uz povremenu stručnu i drugu pomoć omogućiti visoka razina neovisnog življenja i društvena integracija u urbanoj zoni okruženoj svim sadržajima dok će se oko 80-tak osoba koristiti usluge dnevnog i poludnevnog boravka. Obnovljeni objekt uključivat će minimalno 141 infrastrukturnu jedinicu.

Uredit će se i prostori za radionice, restoran s kuhinjom, upravni dio te prostor za udrugu osoba s invaliditetom. Kroz projekt se planira organizirati poludnevni i cjelodnevni boravak, kako bi osobe s invaliditetom koje će nastaviti život u svojim obiteljima na ovaj način dobile mogućnost kvalitetno provesti vrijeme uz brojne radionice i aktivnosti, čime će se prevenirati institucionalizacija. Usluga dnevnog boravka obuhvaća osiguran prijevoz, prehranu, rekreaciju, opću njegu, kreativno provođenje slobodnog vremena kroz kulturno-zabavne i sportske sadržaje, stjecanje novih vještina, neformalno druženje s drugim korisnicima te poslijepodnevni odmor.

Izgradnjom Centra za socijalnu skrb Đurđevac, projekt vrijedan više od šest milijuna kuna, pružat će se usluga poludnevnog boravka za djecu školske dobi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koju će provoditi projektni partner Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje, dok je na drugoj etaži planirano provođenje preventivnih aktivnosti i programa s ciljem osnaživanja obitelji u riziku, pružanje novih tretmanskih usluga rada s obiteljima i pojedincima, rada s udomiteljskim obiteljima u smislu podrške i razvoja mreže udomiteljstva, a sve s ciljem  prevencije izdvajanja djece iz obitelji i institucionalizacije.

Foto (Zaželi): K. Toplak (icv.hr)

Pisane vijesti