Održan stručni skup „Uporaba i siguran rad sa skelama – s naglaskom na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u kontekstu obnove Grada Zagreba i Banovine

Slika /slike/2022/Vijesti/Opalic_Westin.jpg
U srijedu, 1. lipnja 2022. u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održan je stručni skup „Uporaba i siguran rad sa skelama – s naglaskom na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u kontekstu obnove Grada Zagreba i Banovine“.

Pomoćnik ministra i predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Dražen Opalić istaknuo je cilj održavanja skupa - osvijestiti o rizicima koji su prisutni na gradilištima, ali ujedno i naglasiti važnost pravilnog rada i uporabe skela, naročito u kontekstu obnove Grada Zagreba i Banovine.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike bio je i bit će aktivan partner svim dionicima u sustavu zaštite na radu, zakljčio je Opalić.

Stručnom skupu nazočili su brojni obrtnici, poduzetnici, kooordinatori zaštite na radu kao i stručnjaci zaštite na radu.

O planovima obnove Banovine govorio je načelnik Sektora za građenje iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Marko Brajko.

Goran Beroš, voditelj Službe za nadzor zaštite na radu na radilištima i u rizičnim djelatnostima iz Državnog inspektorata govorio je o inspekcijskom nadzoru pri montaži i korištenju pri čemu je istaknuo da se najveći broj smrtnih ozljeda događa u djelatnosti graditeljstva.

O važnosti izrade procjene rizika i osposobljavanju za rad na siguran način govorio je vlasnik ovlaštene tvrtke za obavljanje poslova zaštite na radu Klem HSE d.o.o., gospodin Igor Klem.

Nedjeljko Ćular, statičar i projektant skela iz tvrtke AGRAM d.o.o., koja je zastupnik njemačke tvrtke Wilhelm Layher Gmbh@CoKG, govorio je o tehničkoj dokumentaciji i projektiranju skele.

Sunčana Fatović, koordinatorica u tvrtki ABG PROJEKT d.o.o., govorila je o nadzoru i kontroli te je istaknula osnovne informacije vezano uz korištenje skela.

O sigurnom radu na visini s naglaskom na rad na skelama i podiznim platformama govorio je predstavnik tvrtke Enormis d.o.o. gospodin Tin Bobić, a o osobnoj zaštitnoj opremi za rad na visini govorio je i istu demonstrirao gospodin Josip Ostrunić iz tvrtke Delta Plus Croatia d.o.o.

Pisane vijesti