Održan drugi sastanak Nacionalnog upravljačkog odbora programa „Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/5.jpg
U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u utorak, 25. svibnja 2021., održan je drugi sastanak Nacionalnog upravljačkog odbora programa „Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“.

Tijekom sastanka članovi Odbora razgovarali su o dosadašnjim rezultatima ostvarenim u Programu i ključnim preporukama iz pregleda postojećeg istraživanja i analize siromaštva i socijalne isključenosti djece u Republici Hrvatskoj.

Europsko Jamstvo za djecu ima svrhu smanjiti nejednakosti, posebice kada je riječ o siromaštvu djece. Aktivnosti koje su planirane u okviru programa Jamstva za djecu služit će kao podloga i smjernice za razvoj novog nacionalnog plana za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te novog nacionalnog plana za razvoj socijalnih usluga, a time i novog financiranja od strane EU.

„Vjerujem da ćemo zajedničkim i koordiniranim djelovanjem doprinijeti smanjenju rizika i unapređenju zaštite i dobrobiti djece ne samo donošenjem kvalitetnih strateških dokumenata, već i primjenom u praksi,“ istaknula je državna tajnica Margareta Mađerić na sastanku.

Državna tajnica Mađerić naglasila je kako je Ministarstvo, svjesno potrebe međuresornog i interdisciplinarnog pristupa i traženja sustavnog rješenja, osnovalo Povjerenstvo za ranu intervenciju i  radnu skupinu za izradu Nacionalnog strateškog plana za ranu intervenciju.

„Ova je analiza dio naše predanosti postizanju konkretnih rezultata na terenu, posebno na razini općina, ali i nastojanju utjecaja na politike, programe i proračune za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti djece u svih sedam zemalja (uključujući Hrvatsku) gdje se testira EU Jamstvo za svako dijete", rekla je Regina M. Castillo, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj.

Nacionalni plan bit će osnova za uspostavljanje i razvoj intervencija u ranom djetinjstvu, razvoj profesionalnih smjernica, standarda i postupaka za programe rane intervencije.

Četrnaest potpisanih ugovora s pružateljima usluga dobar je pokazatelj iskazanog interesa za ovaj projekt u Hrvatskoj od strane različitih organizacija, što ima veliki značaj za pripremu nacionalnog Akcijskog plana za provedbu mjera nakon usvajanja Jamstva za djecu od strane Europske komisije.

Cilj Nacionalnog plana je unapređenje javnih politika za prava djeteta, kroz ključna područja intervencije. Kroz strateške i provedbene dokumente i dalje će se raditi na razvoju aktivnosti koje osiguravaju širenje mreže socijalnih usluga i programa, izgradnju kapaciteta podrške obitelji, pristup ugroženoj djeci, pristup uslugama rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju te programe roditeljstva.

Ministarstvo također, priprema Nacrt prijedloga Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od  2021. do 2026. godine. 

Europski socijalni summit u Portu

Na Europskom socijalnom summitu u Portu koji je održan od 6. do 8. svibnja, održana je online panel diskusija na temu izgradnje mreže kvalitetnih i prilagođenih usluga za djecu u potrebi, na kojoj su predstavljene usluge koje zajednički razvijamo unutar programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj”.

Do kraja portugalskog predsjedanja Vijećem europske unije, očekuje se usvajanje Rezolucije Europskog parlamenta o europskom jamstvu za djecu 2021/2605(RSP), a temeljem koje će države članice biti u obvezi izraditi akcijske planove usmjerene suzbijanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti.
 
Na sastanku su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras,  državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić,  državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, predstojnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri.

Pisane vijesti