Održan drugi krug pregovora o sklapanju ugovora o socijalnoj sigurnosti između Republike Hrvatske i Republike Albanije

Slika /slike/2022/Vijesti/IMG_9830.JPG
Nakon prvog kruga pregovora održanog u Tirani 21. i 22. rujna 2022., u Zagrebu je 5. i 6. prosinca 2022. održan drugi krug pregovora o sklapanju ugovora o socijalnoj sigurnosti između Republike Hrvatske i Republike Albanije. Delegaciju Republike Hrvatske predvodila je ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak, a delegaciju Republike Albanije predvodila je Olta Manjani, zamjenica ministra financija i gospodarstva Republike Albanije. 

Tijekom drugog kruga pregovora usuglašene su preostale odredbe te je usuglašen konačan tekst Ugovora kao i pratećeg Administrativnog sporazuma za primjenu Ugovora. Pregovori su ponovno bili uspješni te protekli u prijateljskom ozračju.

Stupanjem na snagu Ugovora o socijalnoj sigurnosti omogućit će se koordinacija nacionalnih sustava socijalne sigurnosti dviju država, odnosno očuvanje prava iz socijalne sigurnosti osoba koje su bile zaposlene i osigurane u obje države ugovornice. Slijedi potpisivanje ugovora te unutarnji postupci dviju država radi stupanja ugovora na snagu.

Pisane vijesti