Održan 3. sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine

Slika /slike/listopad 2019/24102019/4.jpg
Zagreb, 16. prosinca 2019. – Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan treći sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine, koju čine relevantni stručnjaci iz akademske, pravne i znanstvene zajednice te socijalnih partnera i udruga umirovljenika, a sastanak je vodila voditeljica Radne skupine državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić.

Pomoćnica ministra Melita Čičak je članovima radne skupine održala prezentaciju prijedloga uvjeta za ostvarivanje prava na nacionalnu mirovinu nakon koje su članovi raspravljali o iznesenim prijedlozima.
Iznesena su tri prijedloga u različitih obuhvata i kriterija potencijalnih korisnika nacionalne mirovine, u odnosu na imovinski i/ili dohodovni cenzus korisnika i/ili članova kućanstva, kao i prijedlozi visine te potrebna financijska sredstva.
Nacionalna mirovina je namijenjena svim starijim osobama koje nemaju minimalni mirovinski staž od 15 godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda, a sastavni je dio Strategiji socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje od 2017.-2020.

Zaključno je dogovoreno da će se do idućeg sastanka, sredinom siječnja iduće godine, razmotriti izneseni prijedlozi i mogućnost implementacije.

Uz državnu tajnicu Majdu Burić i pomoćnicu ministra Melitu Čičak na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalna pitanja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  Državnog zavoda za statistiku, Instituta za javne financije, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske udruge poslodavaca, Ekonomskog instituta te Sindikata umirovljenika Hrvatske, Matice umirovljenika Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnog sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata.

Pisane vijesti