Ministar Aladrović na sastanku EPSCO Vijeća u Bruxellesu

  • Slika /slike/prosinac 2019/Bruxelles-09_10_12_2019/2019-12-10-01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavljen program rada Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU u području zapošljavanja i socijalne politike

Bruxelles, 10. prosinca 2019. – Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović je s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalna pitanja izv. prof. dr. sc. Vesnom Bedeković sudjelovao na sastanku ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja u formatu EPSCO Vijeća na kojem su, između ostaloga, predstavili program rada Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU u području zapošljavanja i socijalne politike.

Kao prioritete predsjedanja u tom području istaknuli su : Razvoj vještina kao poticaj zapošljivosti i konkurentnosti, demografske izazove i budućnost socijalne politike, jačanje dobrobiti na radu i promicanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena na tržištu rada.

Na sastanku su usvojeni Zaključci Vijeća o uključivim tržištima rada: Poboljšanje zapošljavanja osoba u ranjivom položaju na tržištu rada kojim se potiče države članice da promoviraju prilagođenu obuku i cjeloživotno profesionalno usmjeravanje i savjetovanje za osobe koje su u ranjivom položaju kako bi se olakšalo kontinuirano učenje, posebno na poslu.

Također, raspravljalo se i o budućnosti  pravne stečevine EU-a u području socijalnih prava u odnosu na zapošljavanje i industrijske odnose te je ministar Aladrović naglasio da socijalne politike država članica moraju biti usmjerene na ujednačavanje prava za sve osobe u svijetu rada.

„Socijalna prava trebaju biti primjenjiva ne samo na radnike, nego i na sve ostale osobe u svijetu rada poput samozaposlenih osoba, osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, honorarnih radnika te platformskih radnika.“ istaknuo je ministar Aladrović.

Na marginama sastanka ministar Aladrović se sastao s Reginom Doherty, ministricom za zapošljavanje i socijalnu zaštitu Irske i Magdalenom Valerio Cordero, ministricom za zapošljavanje, migracije i socijalnu sigurnost Kraljevine Španjolske, kojima je predstavio prioritete predsjedanja te ih pozvao na događaje koji će se u sklopu toga organizirati u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti

Dokumenti