Održan 2. sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine

  • Slika /slike/listopad 2019/24102019/4.jpg
  • Slika
  • Slika
Zagreb, 24. listopada 2019. – Jučer je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan drugi sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine, koju čine relevantni stručnjaci iz akademske, pravne i znanstvene zajednice te socijalnih partnera i udruga umirovljenika, a sastanak je vodila državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić.

Na sastanku su održane prezentacije Državnog zavoda za statistiku vezano za demografsko-socijalne pokazatelje stanovništva 65+, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalna pitanja o zajamčenoj minimalnoj naknadi te Ministarstva rada i mirovinskoga sustava s temom o najnižoj mirovini.
Zaključno je dogovoreno da će sudionici na slijedećoj sjednici predstaviti svoja viđenja projekta Nacionalne mirovine koje će dostaviti pisanim putem. Također je dogovoreno da će se idući sastanka radne skupine održati u drugoj polovici studenoga.

Cilj Radne skupine je utvrditi kriterije za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine, imovinski i/ili dohodovni cenzus, parametri za izračun visine nacionalne mirovine te potrebna financijska sredstva. Nacionalna mirovina je namijenjena svim starijim osobama koje nemaju minimalni mirovinski staž od 15 godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda, a sastavni je dio Strategiji socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje od 2017.-2020.

Uz državnu tajnicu Majdu Burić i pomoćnicu ministra Melitu Čičak na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalna pitanja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  Državnog zavoda za statistiku, Instituta za javne financije, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske udruge poslodavaca, Ekonomskog instituta te Sindikata umirovljenika Hrvatske, Matice umirovljenika Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnog sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata. 
 

Pisane vijesti