Održan 1. sastanak Radne skupine za analizu stanja mirovinskog sustava

  • Slika /slike/2022/Vijesti/DSC_7800.JPG
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u utorak, 29. studenoga 2022., održan je 1. sastanak Radne skupine za analizu stanja mirovinskog sustava osnovane odlukom ministra od 11. srpnja 2022., a čije je osnivanje utvrđeno Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Radna skupina sastavljena je od socijalnih partnera, akademske zajednice, predstavnika državnih tijela i predstavnika umirovljeničkih udruga.    

Državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš istaknuo je kako je pred članovima Radne skupine zahtjevan i složen zadatak sveobuhvatne analize stanja mirovinskoga sustava kako bi se mogla predložiti kvalitetna i održiva rješenja za njegovo daljnje unapređenje i prilagođavanje demografskim trendovima i gospodarskim prilikama, a uzimajući u obzir specifičnosti hrvatskog sustava.

Kroz pregled mjera i aktivnosti iz strateških dokumenta Vlade Republike Hrvatske koji se odnose na sustav generacijske solidarnosti ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak uvodno je predstavila daljnji tijek sastanaka kroz koje će se provesti analiza mirovinskoga sustava i raspraviti o svim bitnim pitanjima u sva tri stupa mirovinskoga osiguranja  (I., II. i III. stup).

Također, usporednom analizom Izvješća o starenju stanovništva (The Ageing Report) i Izvješća o primjerenosti mirovina (The Pension Adequacy Report), Alen Bučić iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kroz prezentaciju statističkih podataka, s posebnim osvrtom na strukturu korisnika,  predstavio je složene demografske i gospodarske uvjete koje bitno utječu na kretanja unutar mirovinskog sustava generacijske solidarnosti.

Članovi radne skupine zaključno su pozvani da aktivnim sudjelovanjem i prijedlozima  doprinesu uspješnoj suradnji u radu ove Radne skupine, kako bi svi zajedno došli do najpovoljnijih rješenja za pitanja sadašnjih i budućih umirovljenika u Hrvatskoj.

Zaključci Radne skupine trebali bi poslužiti kao podloga za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje su planirane za kraj 2025. godine.

Pisane vijesti