Objavljen Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“

Slika /slike/2020/zazeli.png
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike danas je objavilo Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, kojim će se nastaviti financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Pozivom će se osigurati prijelazno razdoblje do usvajanja novog programa ESF+ u okviru novog financijskog razdoblja 2021.-2027.

Projektne prijedloge će biti moguće podnositi od srijede, 25. svibnja 2022. godine od 9:00 sati, a Poziv će biti otvoren do iscrpljenja dostupne financijske omotnice ili najkasnije do srijede, 31. kolovoza 2022. (ovisno što prije nastupi).
 
Trajanje provedbe projekata u okviru faze III je do osam mjeseci, u okviru čega će se zapošljavati žene u trajanju do šest mjeseci za pružanje usluge krajnjim korisnicima - starijim i nemoćnim osobama. Uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, prijavitelji mogu biti neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti.
 
Starije i nemoćne osobe jedne su od najranjivijih skupina u društvu te su u visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Studija o istraživanju o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE) je pokazala da 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te nemaju nikoga tko bi im u tome pomogao. Dodatno, posljednje dvije godine obilježila je pandemija koja je utjecala značajno na živote starije populacije kod koje postoji povećan rizik od socijalnog isključivanja.

„Povratne informacije s terena pokazuju da je program 'Zaželi' uspješan i nezamjenjiv u lokalnim zajednicama, jer istovremeno adresira dvije skupine naših korisnika – teže zapošljive žene te starije i nemoćne osobe. Zato je Vlada predložila njegov nastavak, jer time nastavljamo daljnje socijalno uključivanje naših građana u svim krajevima Hrvatske“, poručio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Do sada je u okviru obje faze Poziva „Zaželi“ od prosinca 2017. do srpnja 2021. godine financirano ukupno 746 projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna. Kroz projekte je ugovoreno zapošljavanje više od 14 tisuća žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Više informacija o prijavi i potrebnim dokumentima dostupno je na službenoj stranici Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj http://www.esf.hr/ i stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova https://strukturnifondovi.hr/.

Pisane vijesti