Obilježen Nacionalni dan zaštite na radu

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/DSC_9879.JPG
U povodu Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja 2021., dodijeljena su priznanja za ostvarena značajna postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unapređenje sustava zaštite na radu. Priznanja su dodijeljena Zlatku Periću i Srećku Totu.

Pomoćnik ministra i predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Dražen Opalić naglasio je kako je covid kriza ukazala na važnost pravovremene reakcije te istaknuo kako je Ministarstvo, odmah nakon proglašenja epidemije, izradilo Uputu za poslodavce i radnike kod postupanja i provedbe mjera sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zaraze bolesti COVID19 te stajalo na raspolaganju svim poduzećima koji su se u praksi suočavali s poteškoćama i nedoumicama u radu. 

"Izazov koji je pred nama jest promicanje cijepljenja protiv COVID-19 i to iz razloga što jedino cijepljenjem možemo efikasno zaustaviti ovu bolest i osigurati pravo na siguran rad našim radnicima", naglasio je Opalić. 



U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu održan je i webinar „Zdrava mjesta rada smanjuju opterećenja – sprečavanje mišićno-koštanih poremećaja povezanih s radom“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA).

Tom prilikom dr. sc. Snježana Kirin s Veleučilišta u Karlovcu predstavila je temu „Istraživanje radnog opterećenja REBA metodom“.

O dinamičkim utjecajima na mišićno koštani sustav mobilnih radnika te o poremećajima povezanim na poslovanje poslodavaca govorio je mr.sc. Ivica Mekovec iz Zavoda za istraživanje i razvoj sigurnosti u prometu.

Dr. sc. Josipa Nakić s Kineziološkog fakulteta i Petra Herak iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavile su projekt „Kineziologija rada – prevencija mišićno-koštanih poremećaja: Pravilnim navikama do očuvanja radnih sposobnosti i povećane radne učinkovitosti“.

O COVID-19 kao profesionalnoj bolesti izlaganje je održala dr. med. Tamara Radošević, specijalist medicine rada i sporta iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Također, u sklopu webinara predstavljena je i kampanja „Zdrava mjesta rada smanjuju opterećenja“.

Pisane vijesti