Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 22. rujna

  • Slika /slike/2023/22 9. 23/web.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana je Panel rasprava „Važnost senzibilizacije, edukacije i prevencije u sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja“ koja je okupila predstavnike institucija i nevladinog sektora koji rade na području zaštite žena od nasilja.

Ministar Marin Piletić naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske od početka mandata radi na unaprjeđenju sustava zaštite žena i djece žrtava obiteljskog nasilja te podsjetio na predstojeće izmjene niza zakona, a sve u svrhu zaštite žena žrtava nasilja, ali i djece svjedoka obiteljskog nasilja.

„Dali smo jasan i nedvosmislen okvir, sada je na svima nama da ustrajemo u tome da se ove zakonske izmjene sprovedu, a žrtve nasilja u obitelji zaštite“, istaknuo je ministar.

Dodao je kako je Vlada Republike Hrvatske u intenzivnoj i kvalitetnoj suradnji s različitim  stručnjacima, akademskom zajednicom, nevladinim sektorom kroz godine stekla partnere uz čiju je pomoć konkretno usmjerila svoje politike ka dodatnom jačanju zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Istaknuo je i osnivanje alimentacijskog fonda, stupanjem na snagu novog Zakona o privremenom uzdržavanju tijekom 2024. godine, kako bi se zaštitila prava djece i osigurala materijalna egzistencija djece koja ne žive s oba roditelja, kao i osnivanje Akademije socijalne skrbi koja će se baviti stručnim usavršavanjem stručnjaka iz sustava.

Sudionicima događanja prezentirano je i izvješće GREVIO-a, kao i postignuća Vlade Republike Hrvatske u zaštiti žena i rodno uvjetovanog nasilja, te je između ostaloga, istaknuto osnivanje skloništa za žrtve nasilja u svim županijama u Republici Hrvatskoj, uspostava 24-satnog besplatnog telefona 116 006 za savjetovanje žrtava i svjedoka obiteljskog nasilja, provođenjem Nacionalne medijske kampanje „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja i dr.

Panel rasprava organizira se u sklopu Nacionalne medijske kampanje pod sloganom #empatija sada – za društvo bez nasilja! koja je dio projekta Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru provedbe Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.” financiranog iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda.

Također, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ministar Marin Piletić i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović zapalili su svijeće i položili cvijeće ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen tragičnog stradavanja triju žena prilikom održavanja brakorazvodne parnice.

Pisane vijesti