Obilježavanje Svjetskog dana posvojenja - 9. studenoga

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/dlanovi i srce.jpg
Dana 9. studenog obilježava se Svjetski dan posvojenja kako bi se podigla svijest i senzibilizirala javnost o važnosti obiteljskog okruženja za psihosocijalni razvoj svakog djeteta.
 
Republika Hrvatska potpisnica je Konvencije o pravima djeteta koja obvezuje da se djetetu kojem je trajno uskraćena roditeljska skrb pruži posebna zaštita i pomoć, na način da mu se omogući zamjenska zaštita prvenstveno smještajem kod srodnika, kod udomitelja ili posvojenjem.
 
Trenutačno je u RH 3112 djece izdvojeno iz svoje obitelji te im je osigurana usluga smještaja. Za 1901 djete smještaj je osiguran u udomiteljskim obiteljima.  Na dan, 9. studenog 2021. u RH je posvojeno 97 djece, a trenutačno je 254 djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje.
 
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike započelo je s procesom reforme sustava socijalne skrbi. Novim zakonskim uređenjima i provedbom nacionalnih strateških dokumenata za područje socijalne skrbi, poboljšat će se, uz ostalo, usluge podrške obiteljima u riziku s ciljem prevencije izdvajanja djeteta iz primarne obitelji te s druge strane, poboljšanjem uvjeta skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Upravo stručnjaci sustava socijalne skrbi svojim radom trude se osigurati da svako dijete koje nema odgovarajuću roditeljsku skrb bude zaštićeno i da mu se osigura roditeljska skrb.
 
Poticajno obiteljsko okruženje koje djetetu osigurava cjelovit razvoj i sigurnost preduvjet je za kvalitetno odrastanje djeteta. Posvojenjem dijete dobiva novu obitelj i pravo na obiteljski život, zaštitu i podršku roditelja, mogućnost za razvoj svojih potencijala te ravnopravan odnos koji imaju i biološka djeca.
 
Pružajući djetetu dom, dajemo mu priliku za bolju i sretniju budućnost, da odrasta u skladu s vrijednostima obiteljskog života. 
 
Svim posvojiteljskim obiteljima čestitamo Svjetski dan posvojenja!

Pisane vijesti