Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba – 1. listopada

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/NVUSO01102021-min.jpg
Danas, 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, kako bi se podigla svijest javnosti o problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću te dodatno ukazalo na izazove starenja stanovništva u 21. stoljeću.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je svečana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe na kojoj su članovima prezentirana najvažnija postignuća tijekom rada Vijeća.

Također, članovima je predstavljena mjera iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. u okviru unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, odnosno poboljšanja zbrinjavanja i skrbi o starijim osobama te unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba kroz financiranje projekata iz EU fondova.

"Zajedničkim radom svih dionika u društvu doprinijet ćemo unapređenju dostojanstva umirovljenika i starijih osoba, osnažiti međusobnu toleranciju i solidarnost te potaknuti socijalnu uključenost ove populacije", istaknula je na svečanoj sjednici Vijeća državna tajnica Marija Pletikosa.



Prepoznajući važnost problema s kojima se umirovljenici i starije osobe svakodnevno susreću te bitnost u njihovom rješavanju, kroz kontinuirano djelovanje Nacionalnog vijeća koje je savjetodavno tijelo Vlade RH, nastali su vidljivi efekti i donesene su konkretne mjere.

Od početka 2021. godine hrvatskim državljanima starijim od 65 godina, (s prebivalištem u Republici Hrvatskoj od 20 godina prije podnošenja zahtjeva), koji nisu korisnici mirovine niti prava u sustavu socijalne skrbi, omogućeno je pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe. Time je osiguran prihod osobama za starost koje ga nisu bile u mogućnosti ostvariti na drugi način.

Također, od srpnja 2021. mirovine su porasle za gotovo 2,5 posto, dok je u proteklih pet godina mirovina porasla za 18 posto.

Nadalje, izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, proširen je krug umirovljenika koji mogu raditi uz isplatu mirovine te je omogućena isplata najniže mirovine u razdobljima zaposlenja. Time se i ovoj osjetljivoj kategoriji umirovljenika omogućio dodatni prihod i smanjen rizik od siromaštva, a omogućavanjem isplata najniže mirovine umirovljenicima zaposlenim do polovice radnog vremena podiže se donja razina prava iz mirovinskog osiguranja.

Pojavom pandemije korona virusa u 2020. godini i djelomičnim zatvaranjem gospodarstva, umirovljenici i starije osobe bile su suočene s neizvjesnošću. Isplatom jednokratnog novčanog primanja tzv. COVID dodatka, korisnicima mirovine željelo se pomoći pri ublažavanju posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 za što je do sada isplaćeno više od 463 milijuna kuna za više od 710 tisuća korisnika mirovina.

Također, Vlada RH je na sjednici održanoj 30. rujna 2021. prihvatila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 kojom se produžuje rok za dostavu dokaza o korištenju inozemne mirovine do 30. studenoga 2021. čime se osigurava naknadna isplata COVID dodatka za umirovljenike s niskim prihodima.

Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog prosperitetnog društva koje cijeni njihov dosadašnji doprinos, kao i osobito dragocjeni potencijal prenošenja stečenih umijeća, vještina i radnog iskustva.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike svim umirovljenicima i starijim osobama čestita njihov dan!

Pisane vijesti