Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 25. studenoga 2021.

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/kampanja_1.jpg

Održana sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, održana je sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kojom je predsjedao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Istaknuo je kao je u dva mandata Vlade RH od 2016. godine, usvojena Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2017. – 2022.; ratificirana i stavljena na snagu Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; usvojen novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji; otvoreno šest novih skloništa u županijama gdje ih prije nije bilo, čime je osigurana dostupnija i kvalitetnija zaštita i pomoć žrtvama u ukupno 25 skloništa diljem Hrvatske.  

„Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama jedan je od najozbiljnijih problema modernog društva i jedno od najdugotrajnijih. Uloga ove Vlade je da uporno, odlučno i beskompromisno stane u zaštitu žrtava rodnog i obiteljskog nasilja, žena i djece i pruži im uvjete da nastave svoj život bez straha“, naglasio je ministar Aladrović prilikom obraćanja.

Također, podsjetio je kako je Hrvatska peta država u Europi koja je osigurala rad besplatne anonimne 24-satne telefonske linije - Nacionalnog pozivnog centra 116 006, koji radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane.

Nastavak rad besplatne telefonske linije za žrtve osiguran je kroz EU projekt „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“, čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a koji provodimo u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima čija je vrijednost 10 milijuna kuna.



Istaknuo je također, kako su uspostavljeni nacionalni i županijski međuresorni timovi na terenu, koji pružaju brzu i neodgodivu zaštitu žrtvama te kako se financira rad savjetovališta i udruga za žrtve nasilja s 3 milijuna kuna godišnje.

U suradnji s predstavnicima udruga Ministarstvo radi na jačanju kapaciteta i edukacije stručnjaka iz svih resora koji postupaju u predmetima nasilja. Edukacije su započele u ožujku 2021. godine, a do rujna je provedeno pet ciklusa u kojima je sudjelovalo gotovo 600 stručnjaka.

„Upravo je senzibiliziranost stručnjaka, koji su prvi kontakt žrtvama nasilja, ključan za povratak povjerenja žrtava u sustav“, zaključio je ministar Aladrović.

Nadalje, u suradnji s Ministarstvom  pravosuđa i uprave u tijeku je uspostavljanje e-očevidnika počinitelja nasilja i razmjena informatičkih podataka centara za socijalnu skrb s Ministarstvom pravosuđa i uprave o počinitelju i žrtvama nasilja u obitelji. Time će se osigurati pravovremene reakcije sukladno nadležnostima centara za socijalnu skrb u zaštiti žrtava nasilja.

Također, u planu je i izrada Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje 2022.-2027., kojim će se osigurati značajna sredstva za mjere suzbijanja seksualnog nasilja, ali koje će unaprijediti položaj svih žrtava nasilja.

Na sjednici je između ostaloga predstavljeno izvješće o radu Nacionalnog pozivnog centra 116 006, izvješće o novoosnovanim skloništima te aktivnosti resora u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Uz članove Nacionalnog tima na sjednici je sudjelovala i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Pisane vijesti