Na konferenciji SHARE predstavljeni rezultati istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi

  • Slika /slike/2023/SHARE/PAS_7017.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ekonomskog fakulteta u četvrtak, 1. lipnja 2023. održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati provođenja projekta „SHARE – istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi“ u Republici Hrvatskoj.

Tom prilikom ministar Marin Piletić istaknuo je kako je upravo starenje stanovništva u Europi prepoznato kao jedan od najvažnijih izazova 21. stoljeća te kako se kroz projektnu inicijativu SHARE, Republika Hrvatska priključila znanstvenom proučavanju starenja u svim njegovim aspektima. „Rezultati istraživanja bili su naš vodič u oblikovanju politika koje će promovirati bolju kvalitetu života za sve naše građane, bez obzira na njihovu dob“, dodao je ministar.

Voditelj projekta u Hrvatskoj, izv. prof. dr. sc. Šime Smolić i izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin predstavili su rezultate projekata SHARE i posljednje izdanje monografije „Učinci pandemije bolesti Covid 19 na živote populacije 50+“. Istaknuli su važnost baze podataka SHARE, koja  obuhvaća sva  važna područja života – demografska obilježja, fizičko i mentalno zdravlje, rad i radne karijere, mirovine i život u mirovini, financijsku situaciju, potrošnju, socijalne mreže, obiteljske odnose itd.

Od listopada 2018. godine do završetka istraživanja prikupljeno je oko 16 tisuća anketa kojima je obuhvaćeno oko 6,7 tisuća osoba.

Cilj projekta SHARE, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda bio je prikupiti različite mikropodatke o zdravlju, umirovljenju, socio-ekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim uvjetima osoba starijih od 50 godina, koji su dostupni za osmišljavanje poboljšanja kvalitete života starijih osoba i služi kao znanstvena podloga, ali i kao podloga za donošenje unaprijeđenih politika i javnih usluga.

SHARE istraživanje je od posebnog značenja s obzirom na to kako se radi europskoj studiji o starenju. Usporedivi podatci prikupljaju se i u ostalim članicama EU i Izraelu, što otvara prostor za brojne usporedne analize.

Na konferenciji je održana i panel rasprava na temu ekonomskih, zdravstvenih i socijalnih izazova demografskog starenja – spoznaje iz studije SHARE u kojem su sudjelovali državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, izv. prof. dr. sc. Smolić  i izv. prof. dr. sc. Čipin te nezavisni analitičar dr. sc. Predrag Bejaković.

Pisane vijesti