Ministar Piletić u Hrvatskom saboru predstavio zakonske prijedloge za unaprjeđenje kapitaliziranog mirovinskog sustava

Slika /slike/2023/SABOR700X500.png
U srijedu, 22. studenog 2023. ministar Marin Piletić u Hrvatskom saboru predstavio je paket zakona za unaprjeđenje kapitaliziranog mirovinskog sustava, odnosno za jačanje trostupnog mirovinskog sustava i veća aktivnost obveznih mirovinskih fondova u hrvatskom gospodarstvu.

Ova, svojevrsna reforma II. i III. mirovinskog stupa, obuhvaća izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima, a paralelno s njima i Zakon o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

"Osnovni cilj je povećati prinose mirovinskih fondova, što će u konačnici rezultirati višim iznosima mirovina iz kapitaliziranog sustava te povećanjem broja korisnika koji biraju isplatu mirovine iz oba mirovinska stupa.", istaknuo je ministar Piletić.

Ministar je naglasio i da je, obzirom na evidentan pad broja korisnika dvostupne mirovine zbog veće stope indeksacije mirovina iz prvog stupa, cilj predloženih izmjena jačanje trostupnog mirovinskog sustava.

Iznos moguće jednokratne isplate ukupno kapitaliziranih sredstava u drugom stupu, povećava se sa sadašnjih 15 na 20 posto, a dodatak na osnovnu mirovinu iz prvog stupa s 20,25 na 27 posto, čime ga se izjednačava s dodatkom iz prvog stupa.

"Predloženim izmjenama osiguravamo preduvjete za daljnje jačanje mješovitog mirovinskoga sustava i unaprjeđenje kapitalizirane štednje, jer jedino na taj način možemo osigurati adekvatnije mirovine našim budućim umirovljenicima", poručio je ministar.

Istaknuo je i da se žele povećati prinosi obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova kroz uvođenje nove vrste imovine u koje društva mogu ulagati, a omogućavanjem uvođenja obveze ulaganja od minimalno pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s garancijom povrata ukupnog ulaganja (kao zamjena ulaganja u državne obveznice), omogućit će se i potaknuti veća aktivnost obveznih mirovinskih fondova u gospodarstvu.

Zaključno je naglasio da jačanje trostupnog mirovinskog sustava doprinosi podjeli tereta osiguranja adekvatnih mirovina između državnog proračuna i samih osiguranika te je, u ovim uvjetima demografskog starenja, opcija koja dugoročno ima najviše izgleda za uspjeh.

Vlada Republike Hrvatske je, nastavkom mirovinske reforme od 1. siječnja 2023., i zakonskim izmjenama, unaprijedila mirovinski sustav generacijske solidarnosti, te je za to u ovoj godini osigurala više od 881 milijuna eura.


Foto: Screenshot - YouTube Hrvatskog sabora
 

Pisane vijesti