Ministar Pavić sa slovačkim ministrom rada, socijalnih poslova i obitelji Janom Richterom

DSC_5634
Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić i slovački ministar rada, socijalnih poslova i obitelji Jan Richter održali su danas, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, radni sastanak na kojemu su uz bilateralna pitanja razgovarali i o važnosti financiranja projekata kroz Europski socijalni fond u idućoj financijskoj omotnici (2021. – 2027.), hrvatskom predsjedanju Vijećem za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO Vijeće) u 2020. godini te izazovima na modernom tržištu rada.

Razgovaralo se i o integraciji osoba s invaliditetom na tržište rada, kao i održivosti mirovinskih sustava pri čemu je ministar Pavić predstavio mirovinsku reformu koja je u Hrvatskoj s provedbom počela 1. siječnja 2019. Uz to, ministar Richter na sastanku je najavio slovačku kandidaturu za sjedište Europskog nadzornog tijela za rad (ELA). Ministar Pavić predstavio je rezultate provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja te specijaliziranih programa za zapošljavanje koji su financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda, a za koje je u posljednje dvije godine Hrvatska izdvojila oko 4,5 milijardi kuna te dodatne dvije milijarde ove godine.

DSC_5679

„Ministru Richteru predstavio sam pozitivne trendove na tržištu rada u Hrvatskoj kada je u pitanju pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti na nižoj je razini od one u eurozoni i iznosi 7,6%, a u zadnje dvije godine povećali smo zaposlenost pa imamo više od 71.000 novozaposlenih. Ministar Richter pokazao je zanimanje za mirovinsku reformu, posebno za demografsku mjeru koja štiti majčinstvo, a kojom majkama za svako rođeno i posvojeno dijete dodajemo šest mjeseci na ukupni mirovinski staž prilikom odlaska u mirovinu. Posebno smo razgovarali o hrvatskom predsjedanju EPSCO vijećem gdje sam ministru Richteru predstavio naše prioritete predsjedanja 2020. godine: osnaživanje vještina zaposlenih i nezaposlenih (tzv. upskilling i reskilling), aktivacija radna snage s naglaskom na teže zapošljive skupine, posebice pripadnike tzv. NEET skupine (mlade osobe koje nisu zaposlene, a nisu niti u sustavu obrazovanja ili osposobljavanja) te jačanje dobrobiti zaposlenih na radnom mjestu. Pozvao sam ministra i na dvije konferencije koje ćemo, u okviru predsjedanja EPSCO vijećem, održati iduće godine u Dubrovniku i Splitu“, kazao je ministar Pavić.

DSC_5693

Radni sastanak sa slovačkim kolegom jedan je u nizu bilateralnih sastanaka koje će ministar Pavić ove godine održati s ministrima nadležnima za pitanja rada, tržišta rada i zapošljavanja iz EU zemalja, a povodom hrvatskog predsjedanja EU 2020. kada će ministar Pavić supredsjedati EPSCO vijećem.

DSC_5684

Na radnom sastanku sudjelovale su i predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade, predvođene pomoćnicom ministrice Nadom Zrinušić koja je predstavila prioritete njihova Ministarstva za supredsjedanje EPSCO vijećem.

DSC_5717  

Pisane vijesti