Ministar Marin Piletić u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Slika /slike/2022/Piletić Split/Split_1.jpg
Ministar Marin Piletić u srijedu, 1. lipnja 2022. u sklopu radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji posjetio je djecu i raseljene osobe iz Ukrajine koji su smješteni u Hotelu Zagreb u Splitu.

Trenutačno je u Hotelu smješteno više od 200 osoba od kojih je većina djece, a među kojima su djeca iz nogometne akademije ukrajinskog Shakhtara iz Donetska, nogometnog kluba Chiernihiva i Judo kluba iz Dnjepra.

Ministar Piletić zahvalio je svima koji su dali doprinos u naporima da djeci i njihovim skrbnicima osiguraju najbolje moguće uvjete tijekom boravka u RH te istaknuo kako Ministarstvo nastavlja suradnju sa svim ključnim institucijama u Splitu i ostatku Hrvatske i u narednim mjesecima.



Naglasio je kako je u suradnji UNICEF-ovog ureda u RH te Centra za socijalnu skrb Split, u tijeku zapošljavanje dvije stručne osobe – psihologinje, koje će biti na raspolaganju i djeci i odraslima. Osim osiguranja psihosocijalne pomoći i podrške, djeci bez pratnje roditelja ili zakonskih zastupnika, osigurana je i skrbnička zaštita putem Centra za socijalnu skrb. Imenovani skrbnici osobe su od povjerenja djeci, kojima su suglasnost dali njihovi roditelji.

Istaknuo je kako su izmjenom Zakona o socijalnoj skrbi u travnju 2022. godine osigurana sva prava i usluge iz sustava socijalne skrbi raseljenim osobama iz Ukrajine, koje ostvaruju status osobe pod privremenom zaštitom. Također, rekao je kako je do sada osigurana isplata gotovo tri tisuće jednokratnih naknada u iznosu većem od 6,8 milijuna kuna.

U sklopu posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisan je ugovor o prijenosu prava vlasništva nad nekretninom Doma za starije i nemoćne osobe Split Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Splitsko-dalmatinsku županiju kao osnivača Doma. Ugovor su potpisali ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar i župan Boban.



Ravnatelj Serdar naglasio je kako je svrha potpisivanja ugovora da se osnivačima, koji su i do sada vodili brigu i održavali domove, omogući ulaganje vlastitih sredstava u vlastite nekretnine, a samim time da kao vlasnici nekretnina mogu aplicirati na natječaje za sredstva iz EU fondova radi proširenja ili poboljšanja kapaciteta za korisnike domova.

Pisane vijesti

Dokumenti