Ministar Marin Piletić sudjelovao na predstavljanju Izmjena i dopuna Zakona o strancima

Slika /slike/2024/Vijesti/HN20240228420682.JPG
U srijedu, 28. veljače 2024., potpredsjednik Vlade i ministar dr. sc. Davor Božinović i ministar Marin Piletić predstavili su zajedno s Vladinim socijalnim partnerima, izmjene Zakona o strancima, a koje nakon prezentacije idu u javno savjetovanje.

Ministar Božinović je uvodno istaknuo da se Zakon o strancima mijenja zbog značajnog porasta zakonitih migracija od ulaska Hrvatske u EU, strani državljani dolaze prvenstveno zbog rada, a tek potom zbog spajanje obitelji te školovanja i studiranja.

Najveći broj useljenika u Hrvatsku čine strani radnici koje dovode poslodavci, riječ je o ljudima koji imaju nižu razinu kvalifikacije i oni najčešće privremeno borave u Hrvatskoj, dodao je.

''S obzirom na postojeće demografske trendove, smanjivanje broja stanovnika te depopulaciju dijelova Hrvatske, useljavanje je potrebno u svrhu ispunjavanja zahtjeva tržišta rada kako bi se broj radno aktivnog stanovništva održao na razini koja omogućava optimalno funkcioniranje gospodarstva i države'', naglasio je Božinović.

Najviše dozvola izdano u graditeljstvu, najviše stranih radnika iz BiH

Ministar je precizirao da je tijekom 2022. u Hrvatsku doselilo ukupno 57.972 osobe, od čega su 29.200 osobe s državljanstvom ostalih europskih zemalja, dok su njih 13.261 osobe s državljanstvom neeuropskih zemalja. Slijede 10.340 osoba s hrvatskim državljanstvom i 5167 osoba s državljanstvom zemalja članica EU.

Govoreći o djelatnostima, Božinović je specificirao da je najviše dozvola izdano u graditeljstvu, njih 40 posto, a potom slijede ugostiteljstvo i turizam sa 26 posto, kao i industrija na koju otpada 14 posto.

Najviše državljana kojima je tijekom 2023. izdana dozvola za boravak i rad, otpada na Bosnu i Hercegovinu, njih 22 posto, a slijede Srbija i Nepal sa 14 posto te ostali s 11 posto.

Objašnjavajući svrhe donošenja izmjena i dopuna Zakona o strancima, Božinović je istaknuo usklađivanje s novom direktivom o tzv. plavoj karti EU čime će se pridonijeti privlačenju visoko kvalificirane radne snage, a u ICT sektoru i onih koji nemaju obrazovnu kvalifikaciju, već svoje vještine mogu dokazati radnim iskustvom.

Također, svrhe izmjena i dopuna Zakona su učinkovitiji i fleksibilniji sustav zapošljavanja stranih radnika, bolja regulacija uvjeta za zapošljavanje stranih radnika te druge izmjene, usmjerene na zadržavanje visokokvalificirane radne snage koja je završila školovanje u Hrvatskoj i dugotrajno zaposlene radne snage, članova obitelji hrvatskih državljana te hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Novim zakonom, ističe Božinović, žele se smanjiti administrativni procesi i olakšati promjene zanimanja i poslodavca, a uvodi se i obveza dokaza kompetencija za deficitarna zanimanja.

Također, novi Zakon predviđa i određivanje omjera - najmanje 16 posto hrvatskih radnika za nedeficitarna, a 8 posto za deficitarna zanimanja za domaće tvrtke.

Uz to, uvodi se i institut 'zadužnica za osiguravanje povratka stranih radnika' za poslodavce koji dovode strane radnike iz zemalja s viznim sustavom, ako odustanu od zapošljavanja.

''Nerijetko se dogodi da strani radnici dođu u zračnu luku i onda poslodavac, koji ih je tražio, odustane od njih i onda je daljnje postupanje u rukama policije, što ne bi trebao biti slučaj. Teret njihovog vraćanja je prepušten državnim institucijama'', pojasnio je Bpžinović.

Ministar je istaknuo da novi zakon predviđa zaštitu stranih radnika na način da će oni, nakon isteka ugovora, imati dopušteno vrijeme nezaposlenosti od 60 dana, a ukoliko smještaj osigurava poslodavac uvodi se i dokazivanje o primjerenom smještaju stranih radnika. Uvjeti primjerenog smještaja biti će propisani podzakonskim propisom.

Uvode se ovjerene zadužnice za povratak stranih radnika

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naglasio je na prezentaciji kako je uvoz strane radne snage bio odgovor Vlade RH na negativne trendove u gospodarstvu te da po prvi put imamo pozitivni migracijski saldo.

Govoreći o Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada, Piletić je ukazao na uvođenje crne liste neprijavljivača rada.

'Uvjeti za uvrštavanje na crnu listu bit će vrlo brzo objavljeni, a državni inspektorat će sukladno tom Zakonu, utvrditi i kazniti poslodavca s neprijavljenim radnikom. Ministar Piletić istaknuo je da su za ponavljače istog prekršaja propisane drastično veće kazne.

HUP pozdravlja izmjene Zakona

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber pozdravila je izmjene zakona koje olakšavaju zapošljavanje stranih radnika i sve izmjene koje idu u smjeru zaštite radnika.

''Pratit ćemo utjecaj ovih izmjena na terenu jer želimo vidjeti kako će se one reflektirati na samom tržištu rada'', kazala je Weber.

Sever: Vlada je prihvatila najveći dio sindikalnih prijedloga 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever je rekao da je Vlada prihvatila najveći dio sindikalnih prijedloga za novi zakon. Među njima je teret troška za povratak stranih radnika na trošak poslodavca u vidu zadužnica koju kod javnog bilježnika mora potpisati poslodavac, kao i prijedlog da poslodavac pri zapošljavanju stranog radnika mora dokazati da je riječ o deficitarnom zanimanju. 

Izvor: Hina
Foto: Hina

 

Pisane vijesti