Državna tajnica Margareta Mađerić na neformalnom sastanku ministara za rodnu ravnopravnost

  • Slika /slike/2024/Vijesti/53555580285_275a8cf275_k.jpg
  • Slika
U okviru belgijskog predsjedanja Vijećem EU-a, u Bruxellesu se 26. i 27. veljače održao  neformalni sastanak ministara nadležnih za rodnu ravnopravnost na kojem je u ime Republike Hrvatske sudjelovala državna tajnica Margareta Mađerić. Naglasak sastanka bio je na dosadašnjem napretku u području rodne ravnopravnosti poput usvajanja Direktive o ženama u upravnim odborima i Direktive o transparentnosti plaća te ključnim izazovima i otvorenim pitanjima koja će biti u fokusu EU-a u novom programskom razdoblju.
 
Državna tajnica je u svom izlaganju rekla kako su žene, unatoč značajnom napretku ostvarenom tijekom proteklih nekoliko godina, još uvijek u nepovoljnijem položaju od muškaraca u gotovo svim područjima života, a posebice po pitanju zapošljavanja, karijernog napredovanja i skrbi o obitelji. Kako bi preokrenula te negativne trendove, Hrvatska je posljednjih godina uložila velike napore u provedbu politika koje podupiru ravnotežu između poslovnog i privatnog života, pomažu smanjiti rodne razlike u radnoj snazi i promiču veću ravnopravnost spolova. Državna tajnica je istaknula kako je uvođenjem fleksibilnijih oblika rada te ulaganjima u formalne sustave skrbi za djecu i starije osobe omogućeno veće sudjelovanje žena na tržištu rada.
 
U raspravi o izazovima i prioritetima u nadolazećem razdoblju, državna tajnica je istaknula kako apsolutni fokus svih aktera treba biti na provođenju politike nulte tolerancije prema rodno uvjetovanom nasilju koje je još uvijek jedan od najvećih problema naših društava. 
 
Republika Hrvatska je u tom smislu učinila značajne napore uvođenjem femicida u kazneno zakonodavstvo, kao i pooštravanjem kazni za zločine protiv žena. Hrvatska je također prošle godine donijela prvi ikad Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i spolnog uznemiravanja, a u pripremi je i Nacionalni plan za suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.
 
Državna tajnica je završno zaključila da za postizanje prave ravnopravnosti nisu dovoljne samo zakonodavne i političke inicijative već su potrebni zajednički napori svih dionika i društva na suzbijanju rodnih stereotipa i kulturoloških normi koje podržavaju rodnu nejednakost.  
 
Na marginama sastanka državna tajnica Mađerić sastala se s Ágnes Hornung, državnom tajnicom za obitelj u Ministarstvu kulture i inovacija Republike Mađarske. Državne tajnice su razmijenila iskustva i primjere dobre prakse iz svojih resora, kao i informacije o planiranim prioritetima mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici 2024.
 

Pisane vijesti