Ministar Marin Piletić povodom Svjetskog dana socijalnog rada: Socijalni radnici su temelj, osnova i najjača poluga hrvatskog društva

  • Slika /slike/2023/Svj dan soc rada/slika_3  (2).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U povodu obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, ministar Marin Piletić sudjelovao je na konferenciji „Poštivanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje“ Hrvatske komore socijalnih radnika i Hrvatske udruge socijalnih radnika te je čestitao Svjetski dan socijalnog rada, prilikom čega je naglasio da su socijalni radnici „temelj, osnova i najjača poluga koje ovo društvo ima“.

Istaknuo je da različitost treba biti vrijednost, a ne prepreka i kako je zadaća Vlade Republike Hrvatske kreirati bolje javne politike za pravednije društvo, solidarnu Hrvatsku te uvoditi promjene tamo gdje su nužne, a sustav socijalne sigurnosti svakako je prioritet. Dodao je kako je cilj reforme sustava socijalne skrbi sustav učiniti transparentnijim, učinkovitijim i profesionalnijim.

„Želimo sustav na usluzi korisnika uz jačanje kapaciteta i stručnjaka koji u njemu rade“, dodao je ministar Piletić.

Podsjetimo reforma sustava socijalne skrbi započela je donošenjem reformskog paketa od dva zakona i pet nacionalnih planova. Zakonom o udomiteljstvu napravljeni su ključni koraci prema daljnjoj deinstitucionalizaciji korisnika dok je Zakonom o socijalnoj skrbi proširen broj korisnika i obuhvat usluga, ali su unesene i strukturne promjene, od kojih je najvažnija osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Uz Zavod, osnovan je Obiteljski centar kojim se jačaju usluge za obitelj na razini lokalne zajednice, s naglaskom na osnaživanje roditeljskih kompetencija i sustavnu podršku obiteljima, osobito onima u riziku.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava. Tom prilikom ministar Piletić osvrnuo se dodatno na reformu sustava socijalne skrbi i njenoj percepciji u javnosti i unutar sustava socijalne skrbi.

„Svaka promjena je teška, izaziva strah i kod stručnjaka i korisnika zbog toga je iznimno važno da se reforma provodi u partnerstvu svih ključnih dionika od Ministarstva kao nositelja politika do stručnjaka na terenu, pa i krajnjih korisnika kako bi se zaista vidjele pozitivne promjene koje su nam potrebne. Vjerujem i očekujem prije svega partnerski odnos svih dionika u procesima koji su ključni za unapređenje sustava socijalne skrbi. Za mene je i neslaganje prilika za konstruktivnu raspravu i unapređenje davanjem prijedloga koji doprinose kvalitetnim promjenama. Struka i teren su u reformu sustava socijalne skrbi bili uključeni od prvoga dana i to će biti slučaj i kod izmjena Zakona o socijalnoj skrbi“, zaključio je ministar Piletić.
 
Ministar Piletić sudjelovao je i na konferenciji „Zapošljavanje osoba sa sindromom Down“ povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom prilikom čega je istaknuo kako važnu ulogu u uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu imaju centri za profesionalnu rehabilitaciju, koji omogućavaju da se osoba što prije moguće osposobi i zaposli kroz posebne uvjete zapošljavanja ili na tržištu rada.

„Osobe sa sindromom Down, ali i druge osobe s invaliditetom mogu se zaposliti u jednoj od 21 integrativnih radionica, gdje se radi po principu rada na otvorenom tržištu rada, ali uz maksimalno osiguranu stručnu podršku i prilagodbu radnih mjesta i  uvjeta rada,“ istaknuo je ministar Piletić.

Dodao je kako je uz zapošljavanje osoba s invaliditetom, izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, radom na novim zakonima – Zakonu o osobnoj asistenciji i Zakonu o inkluzivnom dodatku, Vlada RH mjerama za ublažavanje inflatornih učinaka posebnu pozornost posvetila i osobama s invaliditetom te obuhvatila oko 135 tisuća osoba i više od 500 pružatelja socijalnih usluga za koje je osigurana mjesečna naknada za ublažavanje porasta troškova energije.

Pisane vijesti