Ministar Marin Piletić dodijelio nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini

  • Slika /slike/2022/Nagrade prava djece/naslovna.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u ponedjeljak je istaknutim pojedincima dodijelio nagrade u povodu Svjetskog dana djece.

Nagradu za životno djelo dobila je Senka Klarić, upraviteljica Zaklade "Vaša pošta", koja se više od 10 godina posvetila volonterskom radu podrške djeci bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi. 

Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta dobile su učenice prvih razreda srednje škola - Ljubica Marković, Klara Malčić, Ena Mikel i Magdalena Grgić.

One su kao učenice 8. razreda OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu, uz podršku škole i romske zajednice, izradile dvojezičnu slikovnicu na hrvatskom i romskom jeziku, o romskom dječaku kojemu se djeca rugaju jer jednog dana želi postati doktor.

Time su poslale poruku o važnosti izgradnje i očuvanju društva slobodnog od predrasuda te da se snovi mogu ostvariti.

Nagradu su dobile i Sabina Lončar, Suzana Rešetar i Marica Mikulić, članice Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena", koje su nesebičnim djelovanjem i aktivnostima dale naročiti doprinos u ostvarivanju prava djece s teškoćama u razvoju.

Ministar Piletić je istaknuo da su nagradom obuhvaćeni učenici koji svojim idejama žele pomoći da se njihovi vršnjaci što bolje integriraju u društvo, te članovi udruge "Sjena" koja promovira prava djece s teškoćama u razvoju, a na čiju su inicijativu ove godine treći put izmijenili Zakon o socijalnoj skrbi. 

Ministar kaže kako je Vladi važno da ima članove u Vijeću za djecu ali i brojne dionike kroz civilni sektor da budu zajedno u kreiranju politika.

Kao rezultat takvog dijaloga civilnog sektora, akademske zajednice, institucija i resornih ministarstava, Vlada je, kako je istaknuo, u proteklom razdoblju osmislila nekoliko ključnih odluka.  

Od sljedećeg polugodišta uvodi se besplatan školski obrok za svu djecu u osnovnim školama, a u kontinuitetu se radi i na jačanju kapaciteta za smještaj djece u vrtiću. 

"Potpomažemo rad gradova i općina da zaista dosegnemo standard da svako dijete bude obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem. Nedavno je podijeljeno preko 250 ugovora kako bi se pojačali kapaciteti u vrtićima i izgradili novi", kaže ministar.   

Piletić je istaknuo i kako kroz reformu sustava socijalne skrbi žele svim obiteljima dati jasnu poruku da od početka iduće godine osnivaju Obiteljski centar.

Bit će izdvojen iz postojećih centara za socijalnu skrb jer se želi trajno stvoriti jaku ustanovu koja će biti potpora svim obiteljima, kroz postupanja, savjetodavne usluge, istaknuo je. 

Ministar je pozvao očeve da iskoriste pravo na očinski dopust, a za njih 6000 koji su iskoristili to pravo rekao je da je ta brojka za početak itekako pozitivna stvar s obzirom da su tek uveli to pravo. 

Piletić je poručio i kako je intencija Vlade da sve naknade, koju mogu, povećaju, te da se za stvari koje su tiču zaštite obitelji i demografske politike uvijek mora naći novca u proračunu. 

Nagrada za promicanje prava djeteta u 2022. dodijeljena je u Velikoj Gorici u sklopu svečane sjednica Vijeća za djecu koje od 1998. djeluje kao savjetodavno tijelo Vlade radi kvalitetnije i učinkovitije provedbe Konvencije UN-a o pravima djeteta.

Na sjednici je predstavljen i model dječje participacije Grada Velike Gorice.

Izvor: Hina

Pisane vijesti