Ministar Josip Aladrović održao sastanak s ravnateljima ustanova socijalne skrbi na području Sisačko-moslavačke županije

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/Petrinja28012021.jpg
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović jučer popodne u Petrinji je održao sastanak s ravnateljima ustanova socijalne skrbi na području Sisačko-moslavačke županije.

Na sastanku se raspravljalo o aktualnom stanju u ustanovama u sustavu socijalne skrbi na području Sisačko-moslavačke županije, sudjelovanju u pokrivanju troškova smještaja korisnika, a koji su premješteni u druge ustanove socijalne skrbi zbog neuporabljivosti objekata čiji je osnivač županija. Raspravljalo se i o sanaciji, odnosno adaptaciji i izgradnji objekata ustanova socijalne skrbi na području pogođenim potresom.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na područjima stradalima potresom osiguralo je isplatu materijalne pomoći u vidu jednokratne naknade zbog materijalnih teškoća nastalih uslijed elementarne nepogode. Do 27. siječnja ukupno je zaprimljeno 31.026 zahtjeva od čega je isplaćeno 17.540 zahtjeva u iznosu od 55.910.638,78 kuna.

Također, osigurana je redovna isplata mirovina na području Sisačko-moslavačke županije pogođenom potresom za više od 44.500 korisnika.

Ministarstvo je također osiguralo korištenje Potpore za očuvanje radnih mjesta po znatno lakšim uvjetima, odnosno bez obzira na pad prihoda ili djelatnost koju obavljaju. Procjena je da će mjeru koristiti oko 2.500 poslodavaca za oko 20.000 radnika za što je predviđeno oko 165 milijuna kuna.

U okviru provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja, Ministarstvo na području Sisačko-moslavačke županije planira u mjeru Javni rad uključiti 500 nezaposlenih osoba za što je osigurano 16,5 milijuna kuna, a planirani početak mjere je 1. veljače.

Sastanku u Petrinji su uz ministra Aladrovića, državne tajnice Margaretu Mađerić, Mariju Pletikosu i suradnike sudjelovali župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, ravnatelji ustanova u sustavu socijalne skrbi, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić.

Pisane vijesti