Izvršni direktor Europskog nadzornog tijela za rad u službenom posjetu Hrvatskoj

  • Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/28012021_.png
  • Slika
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ugostio je danas novoizabranog izvršnog direktora Europskog nadzornog tijela za rad (eng. European Labour Authority – ELA) Cosmina Boiangiu.

Na sastanku su razgovarali o budućem djelovanju Europskog nadzornog tijela za rad, zadacima i izazovima koji predstoje u radu agencije.

Ministar Aladrović istaknuo je da je Hrvatska od početka podržavala osnivanje ELA-e čije će djelovanje i aktivnosti biti još značajniji uzevši u obzir aktualne socio-ekonomske izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Nakon razgovora s ministrom, izvršni direktor Boiangiu se sastao s državnim tajnikom Draganom Jelićem, pomoćnicima ministra te predstavnicima HZMO-a, HZZ-a i DIRH-a. Na sastanku se razgovaralo o postupcima inspekcije, medijacije i drugim aspektima zaštite prava radnika, kao i o detaljima buduće praktične suradnje između ELA-e i Republike Hrvatske.

Europsko nadzorno tijelo za rad novoosnovana je agencija Europske unije koja je započela  s radom krajem 2019. godine, s ciljem da postane potpuno operativna do 2023. godine.

Svrha agencije je olakšati pristup informacijama o pravima i obvezama u pogledu mobilnosti radne snage, podupirati suradnju među državama članicama, uključujući i provedbu zajedničkih inspekcija, posredovati u slučajevima prekograničnih sporova među državama članicama i podupirati suradnju u području neprijavljenog rada.

Posebna pažnja će se usmjeriti na digitalne alate u svrhu razmjene informacija kako bi se na jedinstvenom mjestu pružile sve potrebne informacije radnicima i poslodavcima u vezi pravila prekograničnog poslovanja

Pisane vijesti