Ministar Aladrović sudjelovao na konferenciji “Investicijski izazovi mirovinskih fondova”

Slika /novosti/WhatsApp-Image-2019-09-09-at-16.42.26-550x250.jpeg
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović sudjelovao je danas na konferenciji „Investicijski izazovi mirovinskih fondova“ u organizaciji Jutarnjeg lista i Udruge društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO), a na konferenciji je sudjelovao i ministar gospodarstva,  poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Na početku uvodnog izlaganja ministar Aladrović je istaknuo kako sustav kapitalizirane štednje ove godine obilježava 20 godina od donošenja prve zakonske podloge i kako je intencija kreatora bila je stvoriti dugoročno financijski stabilan sustav uz osnovni cilj smanjivanja mirovinskih izdataka zasnovanih na tekućoj preraspodjeli uz povećanje domaće štednje i preusmjeravanje osobne u investicijsku potrošnju i veću financijsku disciplinu obveznika plaćanja doprinosa, kao i osvijestiti odgovornost pojedinca za vlastitu starost.

Nadalje ministar Aladrović je istaknuo kako je imovina obveznih mirovinskih fondova krajem srpnja iznosila je preko 107 mlrd kuna no simboličan broj članova u kategoriji A i C što, kada dodamo izuzetnu nisku aktivnost članova, pri inicijalnom odabiru obveznog fonda signalizira da je kod mladih razina financijske i mirovinske pismenosti izuzetno niska. Ministar je pozvao društva za upravljanje mirovinskim fondovima da učine više sudjeluju u financijskom i mirovinskom opismenjavanju.



Što se tiče strukture ulaganja obveznih mirovinskih fondova Ministar je ukazao na određene rizike uzrokovane utjecajem politike niskih i negativnih kamatnih stopa koje će imati snažan utjecaj i na prinose fondova te je pozvao na mijenjanje i prilagođavanje ulagačke strategije, a na čemu će i Vlada inzistirati. Tu se prije svega misli na veće uključivanje fondova u ulaganje u infrastrukturne projekte, kapitalne investicije, kupovinu državne imovine, industrijsku proizvodnju, energetiku, turizam i sl., no i u start-up-ove putem uređenih sustava za prikupljanje kapitala.

Sustav dobrovoljne kapitalizirane štednje, istaknuo je ministar Aladrović u nastavku, krajem srpnja 2019. je brojao oko 350 tisuća članova što je samo nešto više od 20 % svih osiguranika u Republici Hrvatskoj te kako očekuje aktivniju ulogu mirovinskih društava u privlačenju novih članova jer se radi o najboljem obliku štednje na hrvatskom financijskom tržištu koji je svima dostupan.

Na kraju ministar je istaknuo kako se Vlada Republike Hrvatske smatra partnerom društvima u sustavu kapitalizirane mirovinske štednje i kako je najbolji put zajednička detekcija problema i rad na prilagođavanju sustava novim izazovima.

Pisane vijesti