Ministar Aladrović na Trostranom socijalnom samitu u Bruxellesu

Slika /slike/listopad 2019/1710.2019/IMG_5134.JPG
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović sudjelovao je u srijedu u Bruxellesu na Trostranom socijalnom samitu kojim je predsjedao premijer Republike Finske Antti Rinne.

Glavna tema jesenskog socijalnog samita bio je „Napredak u socijalnoj i ekonomskoj dimenziji za konkurentnu, pravednu i održivu Europu: uloga socijalnih partnera i socijalnog dijaloga“ na kojemu se razgovaralo o prijelazu na klimatski neutralno gospodarstvo, ulaganje u vještine i poboljšanje pristupa obrazovanju odraslih te osmišljavanju industrijske politike prilagođene budućnosti.

Ministar Aladrović je u svome govoru naglasio da mu je jedan od prioriteta, tijekom preuzimanja dužnosti ministra, bila obnoviti socijalni dijalog na nacionalnoj razini te da izuzetno cijeni doprinos socijalnih partnera. Ujedno je istaknuo da je jedan od izazova 21. stoljeća usklađivanje vještina s potrebama tržišta rada zbog brzine tehnološkog napretka te da je potrebno učiniti sve da se građane, poslovanje i institucije pripremi na te promjene.

Također, ministar je napomenuo da je za dugoročno rješenje ovog strukturnog problema potrebno razviti mehanizme i alate za praćenje, analizu i predviđanje budućih potreba tržišta rada te istaknuo vrijednost podrške socijalnih partnera u tim procesima. Istaknuo je važnost podrške cjeloživotnom učenju obzirom na usklađivanje produljenja životnog vijeka, kasnijeg umirovljenja s netipičnim poslovima u novim industrijama i uslugama.

Zaključujući svoj govor ministar je podsjetio da će se Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU usredotočiti na vještine i dobrobit navodeći prioritete u području zapošljavanja i socijalne politike te ujedno najavio i Konferenciju na ministarskoj razini u svibnju 2020. godine u Dubrovniku.

Trostrani socijalni samit je forum dijalog između institucija EU-a na razini predsjednika i europskih socijalnih partnera na najvišoj upravljačkoj razini. Sastankom supredsjedaju predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije i šef države ili vlade zemlje koja obnaša dužnost rotirajućeg predsjedanja Vijećem.

Na ovom samitu su uz ministra Aladrovića sudjelovali su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanje i uključenost Marianne Thyssen, predsjednik Vlade Republike Finske Antti Rinne, finski ministar rada Timo Harakka, njemački ministar rada i socijalnih pitanja Hubertus Heil te socijalni partneri iz zemalja trija predsjedništava Finske, Hrvatske i Njemačke.


 

Pisane vijesti