Državni tajnik Ivan Vidiš održao sastanak s izaslanstvom Odbora za europske integracije Skupštine Republike Kosovo

  • Slika /slike/2023/Kosovo/Untitled design (1).png
  • Slika
Državni tajnik Ivan Vidiš održao je 30. ožujka sastanak s izaslanstvom Odbora za europske integracije Skupštine Republike Kosovo.

Državni tajnik je uvodno istaknuo podršku Republike Hrvatske europskom putu Republike Kosovo te naglasio da Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike stoji na raspolaganju kosovskim kolegama svojim iskustvom i znanjima stečenim u pretpristupnom procesu, ali i onima stečenim tijekom desetogodišnjeg članstva u Europskoj uniji.
 
Predsjednica Odbora za europske integracije Skupštine Kosova Rrezarta Krasniqi zahvalila je na snažnoj potpori Hrvatske i naglasila da je pred Kosovom težak put ali da se značajne promjene i napredak od samostalni države vide. Istaknula je da hrvatska iskustva, zbog sličnosti situacije koje su obje države prošle, mogu uvelike olakšati daljnji put Kosova ka članstvu u Vijeću Europe i Europskoj uniji.
 
Državni tajnik Vidiš ukratko je predstavio trenutnu situaciju na tržištu rada i aktivnosti koje Republika Hrvatska provodi u području zapošljavanja, rada i mirovinskoga sustava. Posebno je naglasio važnost početka procesa sklapanja Ugovora o socijalnom osiguranju između dviju država uz nadu da će pregovori biti okončani i Ugovor potpisan u najkraćem mogućem roku.
 
Prva potpredsjednica Odbora Fjolla Ujkani završno je istaknula kako su upravo reforme u području zapošljavanja i socijalne politike jedan od prioriteta Kosova, posebice one vezane za mirovinski sustav te će im hrvatska iskustva i znanja u tom području biti od značajne pomoći.  

Pisane vijesti