Državni tajnik Dragan Jelić sudjelovao na videokonferenciji Socijalna dimenzija europskog oporavka

Slika /slike/2020/eu2020de_logo.jpg
Državni tajnik Dragan Jelić sudjelovao je 17. srpnja 2020. godine na prvoj videokonferenciji ministara zapošljavanja i socijalne politike u sklopu njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije pod nazivom Socijalna dimenzija europskog oporavka.

Državni tajnik je u sklopu panela „Doprinos zaštite zdravlja i sigurnosti na radu ekonomskoj oporavku" izjavio da se Europska unija zbog pandemije COVID-19 susrela s jednim od najvećih izazova od svoga osnutka koji će ostaviti posljedice u svim područjima našeg života, a posebice u gospodarstvu i svijetu rada. S ciljem smanjenja rizika od prijenosa virusa, države članice poticale su poslodavce da svojim radnicima omoguće rad od kuće, a tamo gdje to nije bilo moguće, primjerice u uslužnim djelatnostima, uvedene su dodatne mjere zaštite radnika, poput skraćivanja radnog vremena i novih pravila ponašanja za korisnike usluga. Državni tajnik se u svom izlaganju osvrnuo na već započete prilagodbe standarda zaštite na radu potaknute digitalnom i zelenom tranzicijom. Istaknuo je da je pandemija dodatno naglasila važnost prilagodbe tih standarda ne samo novonastalim okolnostima nego i budućim izazovima te da ih je prilikom izrade novog strateškog okvira EU-a  o zaštiti sigurnosti i zdravlja na radu potrebno adresirati na adekvatan način.

Na kraju svog izlaganja, državni tajnik je zaključio kako ulaganjem u zaštitu na radu unapređujemo živote i štitimo zdravlje radnika pridonoseći time povećanju produktivnosti i bržem gospodarskom oporavku.

Stranica