Državni tajnik Dragan Jelić na prvoj neformalnoj ministarskoj konferenciji o društvenoj ekonomiji u Parizu

  • Slika /slike/2022/Vijesti/IMG-20220217-WA0019.jpg
  • Slika
U Parizu je 17. veljače 2022. godine u sklopu francuskog predsjedanja Vijećem EU održana neformalna ministarska konferencija na temu društvene ekonomije, na kojoj je kao predstavnik Hrvatske sudjelovao državni tajnik Dragan Jelić. Na sastanku su sudjelovali dužnosnici 23 država članica EU, a na početku same konferencije prisutnima se obratio i Nicolas Schmit, Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava.

Sudionici konferencije raspravljali su o Akcijskom planu za društvenu ekonomiju, koji je Europska komisija predstavila 9. prosinca prošle godine. Akcijski plan je sveobuhvatni dokument kojem je cilj razvoj društvene ekonomije u Europi kako bi se oslobodio potencijal koji ona nosi za stvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje socijalne kohezije. Važnost Akcijskog plana kao dokumenta koji sa sobom nosi znatnu političku težinu naglasio je i sam povjerenik Schmit, koji je napomenuo kako je Plan poziv svim razinama vlasti u državama članicama EU da učine sve što je u njihovoj moći za razvoj društvene ekonomije, a samim time i razvoj Europske unije.

Državni tajnik Jelić je izrazio potporu aktivnostima navedenima u Akcijskom planu za društvenu ekonomiju, posebice planiranoj preporuci Vijeća o razvoju okvirnih uvjeta za društvenu ekonomiju koja se očekuje u 2023. godini i koja će dati znatan zamah razvoju regulatornog okvira za društvenu ekonomiju u državama članicama EU.

Također, naglasio je kako je Hrvatska subjektima društvene ekonomije kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. alocirala više od 36 milijuna eura bespovratnih sredstava te se planira daljnje financiranje društvene ekonomije i kroz ESF+ program za razdoblje 2021.-2027. Planirane aktivnosti uključuju ne samo financiranje poslovnih subjekata, već svih dionika koji čine ekosustav društvene ekonomije.

Zaključci s ove prve neformalne ministarske konferencije o društvenoj ekonomiji predstavit će se i Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) planiranom u ožujku 2022. godine.

Pisane vijesti