Državni tajnici Margareta Mađerić i Dragan Jelić sudjelovali na videokonferenciji ministara zapošljavanja i socijalne politike Europske unije

  • Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/DTJelic_22022021.png
  • Slika
Na inicijativu PT PRES-a, 22. veljače 2021. godine održana je neformalna videokonferencija na kojoj su sudjelovali ministrice i ministri zapošljavanja i socijalne politike država članica Europske unije te visoki predstavnici Europske komisije – povjerenica za jednakost Helena Dalli i povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Nicolas Schmit.

U prvom dijelu konferencije raspravljalo se o očekivanjima država članica vezanim uz razvoj stope nezaposlenosti te na koje sve načine Europska unija, države članice i socijalni partneri mogu poticati daljnji oporavak zaposlenosti.

Državni tajnik Jelić istaknuo je kako su 2020. godinu, zbog pandemije izazvane koronavirusom, obilježila potpuna ili djelomična zatvaranja što je imalo znatan utjecaj na rad brojnih poduzeća, stoga su države članice morale brzo i učinkovito djelovati. Kako bi se očuvali poslovna aktivnost i radna mjesta, Vlada Republike Hrvatske provela je brojne mjere, od kojih su najznačajnije izravne potpore poslodavcima i samozaposlenima, oslobađanje od  plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje te uvođenje skraćenog radnog vremena.

Državni tajnik je naglasio da je Republika Hrvatska u 2021. nastavila s pružanjem potpora  poduzetnicima pogođenima pandemijom, kao i dodatno ojačala i povećala obujam mjera aktivne politike zapošljavanja poput potpora za samozapošljavanje, proširenje poslovanja i stjecanje prvog radnog iskustva. Također, u pripremi je i Nacionalni program otpornosti i oporavka  u sklopu kojeg će se provoditi dodatne mjere jačanja tržišta rada, s posebnim naglaskom na digitalnu i zelenu tranziciju.

U drugom dijelu konferencije raspravljalo se o ravnopravnosti spolova kao pokretačkoj snazi oporavka. Državna tajnica Mađerić u svom je govoru istaknula kako se novi oblici rada i digitalizacija, zajedno s posljedicama pandemije koronavirusa, moraju promatrati sa stajališta ravnopravnosti spolova s obzirom na to da promjene na tržištu rada različito utječu na položaj žena i muškaraca. Pri izradi plana oporavka potrebno je voditi računa o ravnopravnosti spolova, s posebnim naglaskom na sektore najpogođenije krizom, a u kojima su pretežito zaposlene žene, te na žene zaposlene u zdravstvenim i socijalnim ustanovama koje su na prvoj crti obrane od pandemije.

Državna tajnica zaključno je naglasila važnost suradnje svih dionika kako bi se povećao broj žena u tradicionalno muškim zanimanjima i od malih nogu radilo na suzbijanju predrasuda kroz učenje o jednakosti između žena i muškaraca.

Pisane vijesti