Državna tajnica Marija Pletikosa na sastanku u Ujedinjenim narodima u New Yorku

  • Slika /slike/2023/Vijesti/FullSizeRender – kopija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Od 13. do 15. lipnja 2023. u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održalo se 16. zasjedanje Konferencije država stranaka Konvencije o pravima osoba s invaliditetom (COSP16), na kojoj je u ime Republike Hrvatske sudjelovala državna tajnica Marija Pletikosa.

Sveobuhvatna tema ovogodišnjeg zasjedanja bila je usklađivanje nacionalnih politika i strategija s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom te postignuća i izazovi, s naglaskom na, između ostaloga, digitalnu pristupačnost za osobe s invaliditetom i bolju integraciju podzastupljenih skupina osoba s invaliditetom.

Sudjelujući u glavnoj raspravi Konferencije, državna tajnica Pletikosa navela je kako je Republika Hrvatska ratificirala navedenu konvenciju 2008. godine, te je za koordinaciju provedbe formirano posebno Vladino povjerenstvo.

Također, uspostavljen je Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom s ciljem unaprjeđenja njihove pravne zaštite. Istaknula je kako je 2021. godine donesen Nacionalni plan za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji uključuje niz prioriteta javne politike usmjerenih na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

Prošle godine provedena je cjelovita reforma sustava socijalne skrbi, povećan je iznos osobne invalidnine te je proširen krug osoba kojima je po zakonu priznat status njegovatelja djeteta ili osobe s invaliditetom uz osiguranje većeg iznosa naknade.

Državna tajnica Pletikosa napomenula je kako je u planu i regulacija usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom u njihovim svakodnevnim aktivnostima, čime se želi značajno povećati broj korisnika ove usluge kao i broj sati osobne asistencije dostupnih korisnicima.

Usluga će biti dostupna svima osobama s invaliditetom neovisno o prirodi njihovog invaliditeta. Državna tajnica Pletikosa istaknula je kako Republika Hrvatska kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

Pisane vijesti