Državna tajnica Margareta Mađerić sudjelovala na svečanom savjetovanju akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“

Slika /slike/2020/Socijalna%20politika%20foto/DTMaderic.jpg
U organizaciji Saveza društava ‘Naša djeca Hrvatske’ održano je savjetovanje i svečanost proglašenja novih gradova/općina-prijatelja djece i godišnjih Naj-akcija iz gradova i općina nakon provedene akcije „Gradovi i općine - prijatelji djece“.

Ova akcija pridonosi ne samo povećanju sudjelovanja djece i osiguravanja usluga za djecu i njihove roditelje u lokalnoj zajednici, već i humanizaciji i demokratizaciji društva u cjelini.

Ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike sudjelovala je državna tajnica Margareta Mađerić prilikom čega je istaknula podršku koje Ministarstvo pruža inicijativama i aktivnostima koje doprinose zaštiti i promociji prava djece, kao što je podupiranje dječje participacije kroz redovito objavljivanje Poziva za prijavu projekata i programa udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece.

Tijekom obraćanja istaknula je kako se nastavlja s aktivnostima Vijeća za djecu, koje je u fazi osnivanja te će i dalje pratiti primjena Konvencije o pravima djeteta i drugih međunarodnih akata koji se odnose na područje zaštite i promicanja prava djece. Naglasila je kako je u tijeku i proces izrade novog strateškog dokumenta Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj za sljedeće šestogodišnje razdoblje.

Dodjeljivanjem Nagrade za promicanje prava djeteta Ministarstvo radi na daljnjoj promociji podrške aktivnostima koje su značajne za djecu i podršku njihovim pravima.

Ministarstvo i Ured UNICEF-a za Hrvatsku potpisali su 15. prosinca 2020. Memorandum o razumijevanju na pilotiranju Programa „Ostvarenje jamstva za svako dijete“, a odnosit će se na integrirane usluge zaštite djece i obitelji, osiguranje predškolskog odgoja i obrazovanja za ranjive skupine djece, rane intervencije u djetinjstvu za djecu s teškoćama u razvoju te  podršku nacionalnog plana za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti djece.

U Hrvatskoj je unatrag više godina zabilježen značajan napredak u području promocije i zaštite prava djece, što je vidljivo i u glasnijem promišljanju prava i interesa djece u javnom prostoru, odnosno većom osjetljivošću cijelog društva za izazove koji otežavaju ili onemogućuju ostvarenje dječjih prava. U skladu s navedenim, Ministarstvo podržava akcije koje s pozitivnim predznakom podržavaju i promoviraju zaštitu prava djece, kao što je i navedena akcija Saveza društava 'Naša djeca Hrvatske'.

Čestitamo proglašenim novim gradovima i općinama Prijatelja djece i pohvaljujemo njihove Naj-akcije te ih pozivamo da svojim promicanjem i zaštitom prava djece i dalje budu primjer, kako djeci tako i odraslima, u preuzimanju odgovornosti za stvaranje boljeg svijeta, svijeta međusobnog osnaživanja i uvažavanja.

Pisane vijesti