Državna tajnica Margareta Mađerić na sastanku Vijeća EPSCO u Bruxellesu

Slika /slike/2024/Vijesti/DT Maderic Bruxelles 72024.jpg
U okviru mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a, u Bruxellesu je 16. srpnja 2024. održan sastanak EPSCO Vijeća u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku na kojem je u ime Republike Hrvatske sudjelovala državna tajnica Margareta Mađerić.

U dijelu sastanka posvećenom europskom semestru održana je politička rasprava o nedostatku radne snage i vještina u EU-u. Rasprava se temeljila na akcijskom planu Europske komisije objavljenom u ožujku ove godine, s naglaskom na povećanje zaposlenosti trenutno nedovoljno prisutnih skupina na tržištu rada.

Državna tajnica Mađerić u svom je izlaganju navela kako Hrvatska provodi niz politika i mjera s ciljem razvoja vještina i povećanja kompetencija radne snage, poput sustava vaučera za obrazovne programe, čiji je cilj aktivirati osobe nižeg stupnja obrazovanja, dugotrajno nezaposlene i mlade koji nisu zaposleni niti u sustavu obrazovanja te osigurati njihov prijelaz u zaposlenje. Također je istaknula potpore poslodavcima za zapošljavanje mlađih od 30 godina kao i starijih od 50 godina, gdje država sufinancira trošak bruto 1 plaće.

U drugoj raspravi ministara o učinkovitom socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom na nacionalnoj i EU razini, državna tajnica je naglasila kako Republika Hrvatska posebnu pozornost posvećuje uspješnoj integraciji osoba s invaliditetom na tržište rada čime se pridonosi njihovom socioekonomskom statusu i osjećaju ispunjenosti.

Između ostaloga, državna tajnica je istaknula kvotni sustav zapošljavanja u tvrtkama s više od 20 zaposlenih, kao i pogodnosti za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom poput povrata uplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje, sufinanciranja putnih troškova i prilagodbe radnog mjesta.

Državna tajnica je zaključno navela da je u Hrvatskoj zaposleno gotovo 18 tisuća osoba s invaliditetom te da se u naredne četiri godine taj broj planira povećati za šest tisuća.

Na sastanku su ujedno odobreni dokumenti iz proljetnog paketa europskog semestra, objavljenog 19. lipnja, koji se odnose na zapošljavanje i socijalnu politiku.

Pisane vijesti