Državna tajnica Mađerić sudjelovala na 66. zasjedanju UN-ove komisije o statusu žena

  • Slika /slike/2022/Vijesti/UN-18032022/DT MM - NY 2022 (4).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U New Yorku (SAD) se od 14. do 25. ožujka održava 66. zasjedanje UN-ove komisije o statusu žena na kojoj u ime Republike Hrvatske sudjeluje državna tajnica Margareta Mađerić. 

Komisija o statusu žena je globalno međuvladino tijelo, posvećeno isključivo promicanju ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena. Prioritetna tema 66. zasjedanja Komisije je: Kriza, otpornosti, oporavak te mogućnosti za postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena i djevojaka u okviru zaštite okoliša. Na zasjedanju Komisije također su dotaknute i teme Sudjelovanje žena u donošenju odluka te podupiranje prijedloga da nasilje nad ženama bude stalna tema Komisije. 

Državna tajnica sudjelovala je na ministarskom doručku u Delegaciji Europske unije pri UN-u, kao i na ministarskom Okruglom stolu tijekom kojeg je istaknula da ravnopravnost spolova ne smije biti zaboravljena te da i dalje treba biti sastavnim dijelom politike smanjenja klimatskih promjena, zaštite okoliša i dijelom politika smanjenja rizika od katastrofa – jer samo kroz integrirane politike i programe možemo postići puno, ravnopravno i smisleno sudjelovanje žena.

Naglasila je da je u Hrvatskoj ravnopravnost spolova temeljno ustavno načelo. Tijekom godina uspostavljen je sveobuhvatan zakonodavni i strateški antidiskriminacijski okvir, kao i institucionalni mehanizmi za ravnopravnost spolova.

Također, na Općoj raspravi 66. zasjedanja Komisije o statusu žena državna tajnica pozvala je  na prestanak rata u Ukrajini koju svakodnevno, u strahu, napušta veliki broj žena i djece te je istaknula da i u ovim izazovnim vremenima Republika Hrvatske ostaje odlučna pri kreiranju novih i boljih radnih uvjeta za sve, kao i pri osiguravanju adekvatne ravnoteže poslovnog i privatnog života. 

Državna tajnica Mađerić održala je i radni ručak na temu održivog razvoja s voditeljicom Ureda za međuvladinu potporu i suradnju za održivi razvoj Irenom Zubčević. Održala je i radne sastanke s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku, izaslanstvom u Stalnoj misiji RH pri UN-u, generalnim konzulom Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Nikicom Kopačevićem te s veleposlanikom Ivanom Šimonovićem.

Državna tajnica sudjelovala je i na humanitarnom koncertu posvećenom Ukrajini.

Pisane vijesti